Ai decis să construiești casa în regie proprie? Află ce acte ai nevoie, etapele construirii și cum alegi materiale de construcție mai ieftine.
A construi o casă în regie proprie înseamna să o ridici cu propriile forțe, fără să apelezi la serviciile unei firme de construcții. Într-un fel sau altul, orice persoană își poate construi o locuință singur cu ajutorul prietenilor. Înainte de a-ți suna prietenii ca să le ceri ajutor, trebuie să știi că legislația din România nu reglementează nicăieri ideea de „construcție în regie proprie”, așadar vei trece prin aceleași etape și provocări ca în cazul unei lucrări realizate prin intermediul unui constructor.
Țara celor „1000 de acte” Documente necesare pentru a construi în regie proprie
Orice proiect de construcție are la bază un teanc de hârtii, documente, avize și aprobări. Am scris aici despre toate actele necesare de care ai nevoie atunci când vrei să construiești. Ca scurtă recapitulare, amintim: autorizația de construire, expertize tehnice, proiectul tehnic, caietul de sarcini, avize și aprobări. Cu actele nu e de joacă, iar in lipsa digitalizării vei fi nevoit să te plimbi de la un ghișeu la altul.
Dirigintele de șantier – obligatoriu chiar și atunci când construiești în regie proprie
Chiar dacă vei construi casa cu ajutorul prietenilor și rudelor, legea te obligă să angajezi un diriginte de șantier și un responsabil tehnic cu construcția, ambii autorizați de Inspectoratul de Stat în Construcții. Angajarea e angajare, adică un contract înregistrat în REVISAL și plata tuturor contribuțiilor la stat.
Conform legii 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată și actualizată, se stabilește că beneficiarul lucrării trebuie să aibă un contract încheiat cu un laborator autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcții pentru prelevarea de probe de beton în mai multe faze ale construcției. Laboratorul va stabili dacă materialele folosite sunt conforme cu specificațiile din proiectul tehnic.
Ce avantaje ai dacă îți construiești casa în regie proprie?
Timpul și flexibilitatea
Cei care optează pentru ridicarea unui case în regie proprie au avantajul timpului. Graficul de execuție este stabilit direct de proprietar, deci nu te va presa nimeni în acest sens. Poți construi în timpul liber, weekend-uri sau concedii.
Sfat: Ai toată flexibilitate când construiești pe cont propriu. Totuși, ar fi de preferat să nu te prindă iarna cu pereții netencuiți și fără acoperiș montat, căci lucrarea se poate degrada.
Prețul construcției
Prețul este, de departe, cel mai mare avantaj al construcției în regie proprie. Un constructor va cere un preț mare pentru execuția lucrării. Suma respectivă se poate transforma într-o economie serioasă când alegi să construiești pe cont propriu.
Nu totul este roz în viață și-n construcții. Provocările construcției în regie proprie
Mâna de lucru și meseriașii
Ar fi bine să te gândești de 2 ori înainte să pui mâna pe telefon ca să-ți chemi prietenii să pună umărul la construcția casei. Oricine poate ridica un zid, dar nu orice poate respecta cu strictețe indicațiile din proiectul tehnic. Un perete strâmb este doar una dintre cele mai mici probleme cu care te poți confrunta.
Cumpărarea materialelor de construcții
Știi cum e. În viață nu te poți pricepe chiar la toate. Dacă nu ești la curent cu piața materialelor de construcții, riști să cumperi materiale de calitate inferioară, mai scumpe și nepotrivite pentru proiectul tău. Un constructor cunoaște toate noutățile din industrie și îți poate oferi mai multe variante din care poți alege.
Branșarea la utilități
Nu uităm nici de racordarea la utilități și de eventualele provocări pe care le poți întâmpina. În lipsa unui contract și a documentelor cerute de legislație, furnizorii de utilități nu vor fi de acord sa încheie un contract. Branșarea la utilități nu este o joacă și nici o glumă. Mai multe detalii despre ce presupune acest proces găsești aici.
Asumarea responsabilității lipsa garanției la o casă construită pe cont propriu
O casă ridicată în regie proprie nu are garanție, căci este imposibil să ți-o acorzi singur. Potrivit legii, o firmă de construcții oferă 10 ani garanție pentru lucrări. Prin urmare, ești protejat în cazul în care ies la iveală unele vicii ascunse. Pe cont propriu, însă, dacă apar unele vicii, tot tu vei fi cel care le va plăti și suporta.
Recepția lucrărilor – inexistentă
Recepția lucrărilor este o etapă care nu poate avea loc în cazul caselor construite în regie proprie.
Etapele construcției
Pregătește terenul și înlătură resturile vegetale. Dacă pe terenul respectiv există o fundație mai veche, aceasta trebuie demolată și curățarea molozului. După trasarea fundației (topografic sau manual) urmează turnarea betonului si armarea fundației.
Casa la roșu
Etapa la roșu presupune construirea pereților și șarpantei acoperișului. Apoi se toarnă planșeele dintre etaje (dacă este cazul) și pereții de rezistență despărțitori care oferă siguranță și integritate casei.
Casa la gri
Etapa la gri presupune termoizolarea casei, montarea învelitorii pentru acoperiș, a ferestrelor, a ușii de la intrare, dar și tencuirea pereților. Tot acum este momentul în care trebuie să instalezi conductele de apă și canalizare, dar și racordarea la instalația electrică.
Casa la alb
Etapa la alb presupune realizarea finisajelor, amenajări de interior, de la gresie, faianță și parchet, până la vopseaua lavabilă, ușile de interior, obiectele sanitare și aparatajul electric.
Cum economisești bani și timp și de unde cumperi materiale de construcții când construiești în regie proprie?
Dacă te-ai decis să-ți construiești casa în regie proprie ar fi ineficient să pierzi timp prin depozite după materialele necesare. Ai nevoie de un prieten devotat care să fie lângă pe tot parcursul proiectului.
Consultanții de la Vindem-ieftin.ro sunt alături de tine când construiești și nu doar cu vorbe în vânt. Trimite lista cu materiale unui consultant, iar pe lângă prețuri corecte vei beneficia și de consultanță gratuită. În plus, vei fi primi tot felul de sfaturi și tipsuri despre construcții și materiale.
Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.
SOS Galați – Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de Inundații
sept.
Depozit Virtual, selectată pentru MoonShotX : o oportunitate unică de creștere globală
sept.
Cum se Monteaza Vata Bazaltica ?
sept.