Utilitățile sunt vitale pentru orice locuință și mai ales pentru oamenii care trăiesc acolo. Nu puțini au fost oamenii care au cumpărat apartamente în ansambluri rezidențiale noi de la periferia marilor centre urbane, dar care nu erau racordate la niciun fel de utilitate – apă, canalizare, energie electrică, gaze, etc. Legislația în construcții din alte state îi obligă pe constructori să aducă utilitățile pe teren înainte de execuția construcției propriu-zise. La noi este invers…
Dacă plănuiești să construiești o casă, este important să știi că branșarea la utiliăți variază de la câteva mii d
e lei până la câteva zeci de mii de lei. În afară de aprobări, avize și bani, mai ai nevoie și de foarte multă răbdare. În unele situații branșarea nu are loc de pe o zi pe alta.
Racordarea la rețeaua de apă și canalizare
Apa și canalizarea sunt 2 utilități vitale. Branșamentul la rețaua de apă poate costa în jur de 2000-2500 de lei, în funcție de zonă și de infrastructură. Dacă locuiești într-o zonă izolată, o variantă ar fi să-ți construiești o fântână în curte, iar cu ajutorul unei pompe submersibile să o distribuie spre locurile unde este nevoie.
Racordarea la energia electrică
Astăzi, majoritatea locuințelor sunt conectate la rețeaua electrică. Chiar și așa, încă există case în zone izolate pe care oamenii le cumpără pentru a se deconecta de agitația urbană. Prețul pentru branșarea la energia electrică variază în funcție de distanța de la casă până la cea mai apropiată sursă de curent. În cele mai optimiste cazuri, costurile pentru branșare pot ajunge la 1500-2000 de lei, iar în cazuri pesimiste pot să depășească 10 000 de lei, dacă locuința este foarte departe de cel mai apropiat stâlp electric.
Pentru o casă nou construită este necesar un aviz de amplasament. Ulterior, poți depune o cerere de racordare la furnizorul de energie electrică pentru a demara procesul de racordare.
Racordarea la rețeaua de gaze
Branșarea la rețeaua de gaze este un proces dificil din cauză că rețeaua nu acoperă tot teritoriul național. Primul pas este să depuneți o cerere de racordare la furnizorul de gaze. După procesare și analiză, furnizorul va trimite o propunere de racordare, moment în care veți primi și costul estimativ al lucrării. Pe lângă cerere este necesar să pregățiți și un dosar cu documente în funcție de recomandările furnizorului ales.
Costurile racordării la utilități sunt variabile și depinde de foarte mulți factori. Cel mai important fiind zona în care este amplasată. Înainte să demarezi procesul de racordare la utilități, ar fi util să discuți și cu vecinii pentru a le cere sfaturi și păreri. La fel de important este să discuți și cu furnizorii pentru a te asigura ca ai toate detaliile necesare despre proiect și costuri și pentru a evita neplăcerile ulterioare.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc
➡️ Trimite lista acum
Construiește inteligent cu Depozitul Virtual.
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.