TS85

Dirigintele de șantier

Pun pariu că o dată în viață ați auzit de termenul de „diriginte de șantier”, dar nu i-ați acordat suficientă atenție. Dacă urmează să construiți, va fi necesar să angajați un diriginte de șantier. Deși pare doar o meserie inclusă în Clasificarea Ocupațiilor din România, astăzi vedem exact ce face și care este rolul unui diriginte de șantier. 

Dirigintele șantier este persoana responsabilă de verificarea lucrărilor și a materialelor de construcții folosite. Totodată, acesta este reprezentantul beneficiarului în relațiile sale cu proiectantul și constructorul. Acesta trebuie să fie autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcții și răspunde în fața autorităților pentru execuția conformă cu proiectul și reglementările în vigoare.

De ce ai nevoie de diriginte de șantier?

Din 31 august 2015 este obligatorie angajarea unui diriginte de șantier pentru orice lucrare de construcție, renovare sau consolidare. Activitatea sa este reglementată de legea nr. 177/2015 și presupune verificarea lucrărilor executate, aprobarea plăților pentru acestea și întocmirea actelor necesare.

Atribuțiile dirigintelui de șantier

 • verifică documentața necesară pentru obținerea autorizației de construcție;
 • verifică proiectul și caietele de sarcini realizate pentru efectuarea construcției;
 • participă la trasarea lucrării alături de proiectant și constructor;
 • urmărește respectarea tehnologiilor folosite pentru a asigura calitatea lucrării;
 • întocmește procesele verbale în faze determinate;
 • nu permite realizarea unor lucrări neautorizate sau folosirea unor materiale necorespunzătoare.

Spune-ne pe Telegram cum a decurs modul de lucru cu dirigintele de șantier pe care l-ai angajat atunci când ți-ai construit casa.

Legislația care se află la baza oricărei construcții

 • legea 10/1995 privind calitatea în construcții;
 • legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;
 • HG nr. 273/ 1994 privind aprobarea regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalațiile aferente ale acestora;
 • HG mr. 272 privind aprobarea regulamentului privind controlul de stat al calității în construcții;
 • HG nr. 766/1997 privind aproparea unor regulamente privind calitatea în construcții.

Riscuri ale nerespectării legislației

„Lasă că pot să-mi construiesc casa și fără un diriginte de șantier”, probabil este replica care vă trece prin minte acum. Este vital să respectați normele impuse de lege, iar dacă acestea cer un diriginte de șantier, atunci trebuie să angajați unul. În caz contrar, riscați amenzi sau chiar întreruperea lucrărilor.

Nu uita că la Vindem-ieftin.ro găsești toate materialele în același loc. Până vei bate palma cu dirigintele de șantier, poți trimite necesarul tău unui consultant specializat tehnic.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!