cosmin 1

Tigla metalica, importanta si ghid de montaj

Tigla metalica, importanta si ghid de montaj

Acoperisul casei este la fel de important ca si fundatia casei. Din acest motiv trebuie sa ii oferim atentia necesara atunci cand ne dorim ca acesta sa reziste pentru mai mult timp. Orice acoperis are nevoie de intretinere constanta pentru ca doar asa putem sa fim siguri ca va avea o viata lunga. Doar asa putem fi siguri ca nu vom suferi din cauza conditiilor meteo extreme. Orice acoperis cu tabla innegrita, cu tigla sparta sau chiar crapata trebuie reparat sau inlocuit. Cand dorim sa adaugam un plus de rezistenta casei noastre putem sa optam si pentru acoperisuri din tigla metalica.

Tigla metalica, importanta si ghid de montajTigla metalica este extrem de rezistenta si poate fi folosita pe constructii noi sau vechi, deci nu trebuie sa inlocuim acoperisul pe care il avem deja. Pentru o casa rezistenta trebuie cu siguranta sa optam pentru un acoperis rezistent.
Acoperisul joaca un rol foarte important pentru integritatea acesteia din acest motiv materialele folosite trebuie sa fie intodeauna de cea mai buna calitate. Cand investim intr-o casa noua sau cand suntem in pragul unei renovari majore ale locuintei in care locuim de cativa ani, trebuie sa folosim intotdeauna cele mai bune materiale de constructii.
Acoperisurile din tigla metalica nu numai ca ne feresc de intemperii dar ne si protejeaza de arsita si de frig. Varietatea de modele si culori disponibile pe piata fac din aceste tigle metalice alegerea perfecta pentru fiecare casa.

Descriere
Ca parte importanta a casei, un acoperis trebuie sa fie elegant, cu un aspect placut si compatibil cu constructia in ansamblul ei.

Indiferent ca este o cladire veche, o locuinta moderna sau o confortabila casa de vacanta, acoperisul trebuie sa se potriveasca tinutei constructiei tale, respectand atat culoarea, cat si stilul arhitectonic al acesteia.

Tigla metalica imbina aspectul clasic de tigla cu rezistenta otelului pentru o protectie de lunga durata. Acoperisul tau va avea capacitate portanta ridicata si vei scapa de grija tiglelor sparte sau crapate. Greutatea redusa, de numai 5kg/mp, genereaza economii importante la realizarea constructiei; tigla metalica Lindab fiind solutia ideala atat pentru acoperisuri noi cat si in cazul renovarilor. Profilul inalt al tiglei metalice si suprapunerile speciale ale panourilor asigura protectie 100% la infiltratii chiar si pentru acoperisurile cu panta mica de pana la 14 grade.

Ai libertate deplina de alegere: 9 profile distincte, culori clasice pentru acoperis sau nuante moderne cu mai multe variante de acoperire finala cu strat lucios sau mat al suprafetei si o gama larga de accesorii; toate acestea pentru un acoperis deopotriva frumos si eficient, pregatit sa protejeze generatii intregi de-acum inainte.

Avantajele tiglei metalice, pe scurt:

  • pentru constructii noi sau renovari,
  • otel de calitate superioara,
  • greutate redusa, numai 5 kg,
  • panouri debitate la comanda,
  • pentru acoperisuri cu panta intre 14 si 90 grade,
  • gama completa de componente si accessorii,
  • culori clasice sau moderne.

Acoperisul din tigle metalice este disponibil intr-o paleta bogata de culori si nuante, cu strat final pe baza de poliester – cea mai buna solutie de acoperire de pe piata.
Poliesterul lucios “PE” reproduce fidel imaginea unui acoperis clasic.
Poliesterul “MATT” ofera un plus de eleganta acoperisului.

Tigla metalica, importanta si ghid de montajGHIDUL CORECT DE MONTARE A TIGLEI METALICE

Pentru montarea tiglei metalice  nu sunt necesare scule speciale. Pentru un montaj corect sunt necesare: o bormasina cu viteza variabila si cu revers, foarfeca pentru taiat tabla (manuala sau electrica), ciocan si bomfaier. Este strict interzisa taierea tablei cu flexul sau alte unelte abrazive. In cazul acestora stratul de zinc se poate topi, particule fierbinti pot cadea pe suprafata colorata, deteriorandu-se.

FOLIA ANTICONDENS, SIPCA ORIZONTALA SI VERTICALA
Pentru a asigura o buna ventilatie este necesare montarea foliei anticondens. Aceasta trebuie montata cu marcajul in sus, perpendicular pe directia de scurgere (perpendicular pe directia capriorilor). Folia este prinsa de asteriala cu ajutorul sipcii verticale care se monteaza de-a lungil capriorilor. Montajul sipcii orizontale este foarte impoTigla metalica, importanta si ghid de montajrtant in vederea montarii panourilor de tabla. Astfel distanta dintre sipcile orizontale trebuie sa fie egala cu lungimea modulului tiglei metalice . Aceasta distanta se masoare intre axele sipcii orizontale. Exceptie face distanta dintre primele doua sipci – cea de la streasina si urmatoarea. Pentru o ventilatie si scurgere mai buna se recomanda montarea acesteia conform schitei:

 

SORTUL DE STRTigla metalica, importanta si ghid de montajEASINA
Se monteaza la streasina acoperisului sub folia anticondens si peste asteriala. Sorturile se suprapun intre 50mm – 100mm si se prin de astereala cu suruburi autoforante la distanta de 400mm-500mm.
Sortul de streasina are lungimea standard de 2000mm.

 

Montarea tigle metalice
Montajul tigle metalice se recomanda sa se inceapa din coltul dreapTigla metalica, importanta si ghid de montajta jos. Astfel trebuie montat de la streasina spre coama. La adaugarea unui nou panou de tabla trebuie verificata suprapunearea si alinierea cu panoul precedent. Panourile de tabla trebuie montate in odinea aratata in foto dreapata:

De obicei panourile de tabla vin la diferite dimensiuni pentru minimalizare pierderilor. Se pot face pe comanda la dimensiunile exacte ale acoperisului.
Pe parcusul montajului nu trebuie calcat pe varful ondulelor. Daca este necesar accesul pe tabla, se recomanda calcarea intre ondule. Panourile trebuie fixate inainte de a pasi pe ele.
In urma montajului se depun pe tabla impuritati, resturi etc. Pentru inlaturarea acestora se foloseste o perie moale, in nici un caz materiale abrazive sau produse pe baza de alcool.
La finalul montajului toate zgarieturile si locurile unde tabla a fost taiata trebuie acoperite cu vopsea de retus.
Colile de tabla se fixeaza cu suruburi autoforante cu garnitura de cauciu in sipca de lemn. Sunt recomandate 6-9 suruburi/mp. Acestea se monteaza pe fiecare ondul la suprapunere si la fiecare 2 randuri de module, din doua in doua ondule:

DOLIA Tigla metalica, importanta si ghid de montaj
Dolia se foloseste la imbinarea interioara dintre doua planuri (doua ape). Aceasta capteaza apa si o directioneaza catre sistemul pluvial. Acesta imbinare este cea mai importanta din intregul sistem de invelitori.
Se monteaza sub panourile de tabla in asa fel incat sa preia tot debitul de apa. In acest sens este strict interzis strapungerea doliei. Fixarea acesteia se poate face cu ajutorul unor scoabe din tabla care se prind de sipca cu suruburi autoforante. Dolia are lungimea standard de 2000mm din care se spurapune 100mm.

COAMA
CoamTigla metalica, importanta si ghid de montaja se monteaza la imbinarea exterioara dintre doua planuri (doua ape). Pentru o ventilatie mai buna dintre folia anticondens si tabla se recomanda ca la imbinarea panourilor de tabla de sub coama acestea sa nu se uneasca. Impotriva apei sau a zapezii care se poate strecura prin spatiile goale formate de onduleuri si coama se foloseste banda de etansare sau burete de etansare. Coama se fixeaza de panourile de tabla cu suruburi autoforante care sunt aplicate la distante de maxim 500 mm. Coama are lungimea standard de 2000mm din care se suprapun 100mm.

BORDURA FRONTONbordura fronton
Se monteaza peste terminatiile laterale drepte ale panourilor de tigla metalica. Acestea se monteaza de jos in sus si este prinsa in suruburi autoforante la maxim 500mm.

RACORD PERETEracord perete
Se monteaza la imbinarile tiglei metalice cu planuri verticale (perete, cos fum, atic). Racordul perete se prinde atat in tabla cat si in planul vertical cu suruburi autoforante. Se recomanda etansarea cu silicon sau banda de etansare hidroizolanta.
Racordul de perete are lungimea standard de 2000mm din care se suprapun 50mm-100mm.

PARAZAPEZI
Se recomanda montarea parazapezilor pentru impiedicarea alunecarii zapezii deparazapezi pe acoperis. Astfel protejam sistemul pluvial si prevenim caderea masiva de zapada care poate accidenta persoanele trecatoare pe langa imobil.
Un montaj eficient si estetic al parazapezilor se face in “zig – zag”. De exemplu: daca se monteaza prima parazapada pe al treilea rand de module, a doua parazapara se va monta pe al patrule rand, a treia pe al treilea rand, etc.
Parazapezile se monteaza la distanta de 1m de streasina si se prinde de tabla cu suruburi autoforante in partea inferioara (4 buc) si in partea superioara (4 buc).

Block "block-footer-articole" not found