Studiul topografic se elaborează în urma unor măsurători efectuate pe un teren. Se mai numește și ridicare topografică și face parte din documentația necesară pentru obținerea autorizațiilor de construire, demolare sau încadrare în planurile urbanistice. Acesta este necesar și pentru racordarea la rețelele edilitare, pentru tranzacții imobiliare sau pentru lucrări de cadastru.
Studiul topografic cuprinde activități de birou, dar și de teren pentru întocmirea planului topografic. Acesta reproduce la scară un teren reprezentat grafic prin puncte de pe suprafața terestră, proiectate ortogonal. Planul redă în mod fidel forma geometrică, elementele de planimetrie și relieful terenului analizat.
Importanța studiului topografic
Acest studiu este extrem de important deoarece determină tipul de fundație ce se impune pentru terenul analizat. În România, studiile topografice sunt întocmite unitar, conform normelor Proiecției Stereografice 1970 și Planului de referință pentru cote Marea Neagră 1975. După realizare, Oficiul de Cadastru va putea include forma geometrică a terenului și a construcțiilor aferente, pe harta zonei.
Ce informații reies dintr-un studiu topografic
În urma lucrărilor de teren și a cartografierii, beneficiarul și autoritățile statului vor obține informații referitoare la:
- delimitarea unei parcele;
- dimensiunile și forma eventualelor construcții;
- diferențele de nivel de perimetru;
- amplasarea exactă și dimensiunea construcțiilor din vecinătate;
- rețelele tehnico-edilitare și stradale din zonă;
- dinamica albiei apelor;
Când este necesar studiul topografic
Ridicarea topografică este obligatorie pentru toată lumea, indiferent că vorbim despre persoane fizice, juridice sau instituții ale statului. În funcție de destinația terenului, studiul poate fi solicitat pentru:
- tranzacții de vânzare-cumpărare sau închiriere;
- obținerea autorizației de construire sau demolare a clădirilor;
- proiectarea sau racordarea la rețelele edilitare;
- trecerea suprafeței din extravilan în intravilan;
- documentația de atribuire a numărului poștal;
Prin scanarea 3D cu laser se produce o imagine tridimensională a terenului și construcțiilor aferente. Această procedură este foarte utilă și-n cadrul lucrărilor de restaurare a unor clădiri deoarece scoate în evidență structura actuală și indicațiile despre componentele asupra cărora se va interveni.
Etapele realizării studiului topografic
Nu este o surpriză că birocrația din România pune bețe-n roate beneficiarilor. Pentru acest studiu, doritorii trebuie să pregătească un dosar cu acte care să conțină:
- extrasul de carte funciară de informare;
- cererea de eliberare a extrasului de carte funciară;
- certificatul de urbanism de informare;
- copia actului de identitate a proprietarului;
- schițe și planuri ale eventualelor imobile ridicate pe teren;
- memoriul tehnic;
Datele obținute în urma măsurătorilor vor fi prelucrate de specialiști și expediate împreună cu documentația către Oficiul de Cadastru. Autoritățile analizează dosarul, iar dacă este necesar pot cere completarea cu documente suplimentare sau pot efectua verificarea la fața locului a măsuratorilor comunicate în actele depuse.
Mult succes!
Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc
➡️ Trimite lista acum
Construiește inteligent cu Depozitul Virtual.
Cum previi inundațiile și acumulările de apă cu un sistem pluvial eficient
ian.
Tabla profilată: o soluție eficientă pentru izolația termică și fonică
ian.
Sisteme complete de acoperișuri pentru economisirea energiei: Cum îți poate proteja acoperișul casa pe termen lung
ian.
Coloanele decorative în designul de interior: crearea unui accent elegant
ian.
Izolație pod cu polistiren: Soluția eficientă pentru confortul termic al locuinței tale
ian.
Cel mai bun mobilier de gradină: Ghid complet pentru alegerea și îngrijirea acestuia
ian.