light bulb lit many lights 1232 911

Sfaturi practice pentru a economisi energie electrică și gaze naturale

„Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm”, pare să fie premisa pe care vom funcționa în această iarnă. Având în vedere criza energetică și tot contextul pe care îl traversăm, considerăm că este util să aducem în prim-plan o serie de sfaturi, trucuri și materiale de construcții care pot diminua semnificativ costul facturilor.

De ce și cum să reduci consumul de energie termică sau electrică?

Fiecare om are liber arbitru și poate decide singur pentru el. La fel se-ntâmplă și-n cazul reducerii consumului la energie. Așa cum știți, liberalizarea pieței energiei alături de inflație și conflictul de peste graniță au generat scumpiri masive ale energiei electrice și ale gazelor naturale. Cu alte cuvinte, un consum de energie redus se traduce printr-un cost mai mic al facturilor iarna aceasta și nu numai. Când scriem „consum de energie” ne referim nu doar la termică (indirect la costurile la gaz sau alți combustibili), ci și la electrică. 

În primă fază vom discuta despre schimbările pe care le poți face pentru a economisi energie, iar ulterior vom nota câteva trucuri utile pe care le poți face acasă.

Izolația casei sau izolația de costuri și neplăceri

Izolația locuinței a devenit o etapă pe care se pune tot mai mult accent. Indiferent de materialul ales – polistiren, vată minerală, vată bazaltică, vată de sticlă – scopul este același: păstrarea căldurii în interior în sezonul rece și reducerea costurilor cu factura de încălzire. Totuși, izolația vine și cu alte beneficii pe care le enumerăm mai jos:

Salvează căldura din casă

Specialiștii din domeniu notează că o izolație de calitate poate reduce pierderile de căldură cu până la 75%. Energia se pierde prin diferite părți ale casei în diferite procente:

  • acoperiș – 30%
  • pereți – 16%
  • podea – 16%
  • căi de aerisire – 3%
  • împrospătarea aerului – 20%

De asemenea, eficiența energetică este sporită cu aproximativ 60%, iar costul facturilor se reduce simțitor

.termoizolare casa

 

Spune adio umezelii

Umezeala și derivatele sale pot cauza o serie de probleme cu care o să vă confruntați constant, iarnă de iarnă. O casă neizolată este mai mult decât un mediu propice pentru apariția umezelii, igrasiei, mucegaiului, acarienilor și mirosurilor neplăcute. În cazuri extreme, un exces de umezeală și igrasie poate duce la umflarea parchetului și chiar a deteriorării pieselor de mobilier.

Certificat energetic

Este un document devenit obligatoriu în cadrul tranzacțiilor de vânzare sau închiriere. Acesta este eliberat de către auditori energetici autorizați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În funcție de clasa energetică în care este amplasată locuința, viitorul proprietar/ chiriaș își poate face o imagine de ansamblu cu privire la costurile cu facturile din timpul iernii. Cu cât clasa energetică este mai înaltă (A sau B) cu atât prețul de achiziție a unei locuințe va crește.

Izolație termică pe interior sau exterior. Pe care o alegi?

Izolația termică a devenit un must-have în ultimii ani. Indiferent de materialul izolant – polistiren, vată bazaltică, vată minerală – beneficiile oferite sunt mai mult decât evidente, iar investiția se amortizează în costul facturilor.

Una dintre dilemele cu care oamenii se confruntă este dacă să izoleze interiorul sau exteriorul locuinței. Astăzi notăm câteva aspecte esențiale pentru a simplifica procesul decizional.

Izolația termică pe interior

Interiorul izolat termic aduce următoarele beneficii:

  • menține temperatura constantă în interior;
  • elimină pierderile de energie;
  • reduce costurile de întreținere și ale consumului de gaz;
  • confort sporit;
  • protejarea pereților;
  • scade riscul de apariție a mucegaiului și a igrasie;

Cu ce materiale se izolează interiorul locuinței?

Cele mai recomandate materiale de specialiști pentru izolația interioară sunt:

  • vată minerală – recomandată pentru orice tip de încăpere, inclusiv pentru mansardă;
  • fibre de celuloză – preferate de cei care doresc izolarea cu materiale organice. Sunt obținute prin reciclarea hârtiei și reprezintă o soluție antiseptică;
  • fibre de lemn – permit pereților să respire și reduc apariția condensului;
  • panouri compozit – reprezintă cele mai noi tipuri de materiale utilizate pentru izolarea fonică a locuințelor. Pot fi utilizate pe suprafețe din lemn, de cărămidă sau din beton armat sau BCA.

 

vata bazaltica

Izolația termică de exterior

Oferă numeroase avantaje cum ar fi:

  • reduce consumul de energie și costul facturilor;
  • îmbunătățește inerția termică a pereților;
  • crește eficiența energetică a spațiului locuit;
  • scade gradul de umezeală din structura casei;
  • sporește gradul de izolare fonică a locuinței.

Cu ce materiale se realizează izolația exterioară?

Pe piață sunt disponibile o serie de materiale care pot fi utilizate în acest scop:

  • polistiren expandat – material ușor, rezistent la temperaturi ridicate și are un cost redus;
  • vata bazaltică – permite circulația vaporilor acumulați în interior, rezistă la temperaturi ridicate, însă prețul este mai scump comparativ cu polistirenul;
  • vata minerală de sticlă – este flexibilă și eficientă dacă doriți să izolați pereții neregulați;
  • materiale ecologice – stuf, cânepă, paie, plută. 

Soluții inovative în materie de izolație

Izolația este un factor vital pentru orice tip de construcție deoarece vine cu o serie de avantaje. Când spunem izolație, cei mai mulți oameni se gândesc la materialele clasice și convenționale precum polistirenul, vata minerală sau vata bazaltică. Ei bine, pe piață există și soluții inovative pe care le prezentăm mai jos.

Panouri PIR din gips

Gipsul este un material celebru în domeniul construcțiilor cu o reputație extrem de solidă. Panourile PIR din gips carton și spumă poliuretanică cu densitate ridicată sunt utilizate preponderent în construcțiile din sectorul industrial. Chiar și așa, acestea câștigă din ce în ce mai mult teren și în rândul utilizatorilor casnici.

Conform specialiștilor, un panou de 38 mm asigură izolare perfectă, control absolut al aburilor, dar și rezistență la foc. Aceste panouri dispun de un strat dublu protectiv, iar din acest motiv sunt mult mai puternice decât alte materiale izolante după piață. În plus, sunt prietenoase cu mediul, iar montajul este facil de realizat.

Panouri de izolare prin VID (vacuum)

Apar și sub abrevierea VIP (Vacuum Isolation Panel). Inițial au fost folosite pentru unitățile de refrigerare și pentru containere de transport izolate. Concret, aceste panouri funcționează exact ca un termos de cafea/ ceai. Vidul este creat cu ajutorul materialului reflectorizant folosit în producția acestuia. și are rolul de a atenua transferul termic. Panourile VID se află pe podiumul topului celor mai inovative materiale izolante.

Plăci de fibrociment

O revoluție notabilă pe piața materialelor de construcție o reprezintă îmbunătățirea cimentului cu diverse fibre. Din acest proces au rezultat plăcile de fibrociment. Sunt impermeabile, prezintă un grad ridicat de rezistență la umiditate și sunt stabile dimensional și structural.

Plăcile din fibrociment sunt produse versatile, sustenabile și reciclabile. Pot fi folosite în izolația fațadelor, acoperișurilor, dar și a pereților interiori. Riscul de apariție a igrasiei și a mucegaiului este zero. Prețul piperat este singurul dezavantaj al acestui material izolant.

 

placile de fibrociment ce sunt si in ce aplicatii pot fi utilizate 206612

 

Materiale textile – lână/ bumbac

Pare bizar, dar nu vă gândiți că pereții se pot izola cu tricouri din bumbac. Totuși, utilizarea materialelor textile în domeniul construcțiilor nu este un nici un lucru nou și nici ceva SF. Metoda de prelucrare a acestora le transformă în materiale izolante atât pentru pereții interiori, cât și pentru cei din exterior.

Cele mai întâlnite materiale textile folosite în izolarea pereților sunt lâna, denimul reciclat, bumbacul și celuloza. Este important de menționat că materialele textile nu sunt rezistente la apă, dar absorb umezeala și continuă încălzirea prin condens.

Încălzirea în pardoseală

Este soluția care oferă un confort termic sporit în momentul în care căldura se propagă de jos în sus pe o suprafață cât mai mare. În comparație cu caloriferele clasice, sistemul de încălzire în pardoseală poate folosi atât agenți termici, cât și electrici. Indiferent de agent, căldura este transmisă prin tuburi sau cabluri și nu mai implică montarea caloriferelor care ocupă inutil spațiul.

 

Ce probleme pot aparea la incalzirea prin pardoseala 2

 

Avantajele încălzirii în pardoseală

  • confort termic constant – căldura este distribuită uniform în plan vertical de la podea până la tavan;
  • soluție economică de încălzire – temperatura agentului termic este destul de joasă, 35-45 grade Celsius;
  • elimină zonele ude și reduce riscul apariției mucegaiului datorită uscării rapide a pardoselii;
  • compatibilă cu orice tip de centrală termică – nu este nevoie să schimbați centrala dacă optați pentru un astfel de sistem;
  • eliminarea țevilor, a caloriferelor și a robineților utilizați în sistemele clasice;
  • fiabilitate – datorită componentelor de calitate superioară, durata de viață este de minimum 50 de ani;
  • se potrivește cu orice tip de clădire – locuințe, hoteluri, spații comerciale și chiar industriale;
  • poate fi instalată pe toată suprafața locuinței, nu doar în anumite camere;

Mod de funcționare

Principiul de funcționare pune accent pe 3 componente:

  • suprafața radiantă adică pardoseala în care se amplasează țevile prin care trece agentul termic;
  • sistemul de alimentare și control – senzori , pompe de recirculare, termostate, rezervor tampon, vas de expansiune;
  • sursa de căldură – centrale pe gaz sau combustibil solid, centrale termice, pompe de căldură;

Cum poți reduce consumul de energie cu zero costuri – sfaturi practice

Setează temperatura potrivită 

Când este frig afară, fiecare grad în minus din termostat poate reduce consumul cu până la 5%. În loc să-ți setezi temperatura la 25 de grade Celsius, o poți seta la 22 de grade și vei vedea că nu-ți va fi nici frig și nici prețul facturii nu o va lua razna. Dacă pleci de acasă mai mult de 24 de ore, setează temperatura la 16 grade Celsius. Dacă perioada în care ești plecat este mult mai mare, poți reduce temperatura la 8 grade Celsius, iar când te întorci acasă să revii la gradele inițiale.

Evită consumul inutil de energie

Specialiștii recomandă aerisirea periodică a caloriferelor pentru buna funcționare a acestora. Mai mult decât atât, nu amplasați canapeaua sau alte piese de mobilier în dreptul caloriferelor. În acest caz, energia consumată este risipită inutil, iar camera nu va fi încălzită suficient de bine. Scoate din priză încărcătoarele și aparatele electrocasnice pe care nu le folosești, iar consumul se va reduce cu aproximativ 10%.

 

gas burner with blue flame glowing fire ring 107791 1469

Folosiți capace atunci când gătiți

Este recomandat folosit capace atunci când gătiți pe aragaz sau plită. Căldura se va menține în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, iar tu vei consuma mai puțină energie. Evită pe cât posibil să deschizi ușa cuptorului pentru a evita să pierzi o cantitate mare de căldură care va genera creșteri de consum.

Atenție! Se închid becurile!

Ce fel de becuri folosești pentru iluminarea locuinței tale? În cazul în care folosești becuri clasice le poți înlocui cu cele de tip LED care consumă de 5 ori mai puțin. Este foarte important să adaptezi gradul și cantitatea de lumină nevoilor tale. O altă variantă ar fi să optezi pentru corpuri de iluminat cu senzori de mișcare.

Folosește eficient electrocasnicele

Nu are sens să folosești mașina de spălat vase dacă nu este plină. Statisticile arată că o familie poate economisi până la 11 000 de litri de apă/ anual dacă folosesc mașina de spălat vase doar atunci când este plină. Nu amplasa frigiderul lângă cuptor sau calorifer. Poți seta temperatura din frigider la 1-4 grade Celsius și -18 grade Celsius la congelator. 

În cazul în care plănuiești să schimbi vreun aparat electrocasnic, optează pentru unul din clasa energetică A, iar consumul poate fi diminuat cu până la 20%.

high voltage post high voltage tower 1127 3243

Alege să faci duș în loc de baie

În medie pentru o baie se consumă de 4 ori mai multă apă și energie electrică în comparatție cu un simplu duș. Nu spunem că nu trebuie să mai faceți baie, dar puteți alterna băile relaxante în cadă cu dușurile rapide.

Termostatul – aliatul tău în lupta cu facturile tot mai mari

Termostatul este o soluție potrivită pentru orice locuință. Funcționează după un principiu simplu și oferă posibilitatea de a seta un orar de funcționare a centralei termice, dar și temperatura dorită. Procesul de încălzire va fi automatizat, fapt ce se traduce printr-un consum eficient și facturi mai mici.

Alte ponturi utile:

  • rulouri la geamuri sau bandă de pur fix;
  • păstrarea unei temperaturi minime constante, nu închiderea caloriferului;
  • plasarea foliei de aluminiu în spatele caloriferelor dacă sunt poziționate pe același perete cu fereastra;
  • scurtarea draperiilor.

Voi la ce trucuri apelați pentru a reduce costul facturilor?

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!