TS89

Încălzirea și răcirea prin tavan – alternativă la centrale și aparate de aer condiționat

Când vine vorba de încălzirea și răcirea locuinței, oamenii au o gamă variată de metode și dispozitive pe care le pot aborda: centrală termică, centrală pe peleți, pompe de căldură, aparate de aer condiționat, etc. În ultima vreme sistemele de încălzire și răcire prin tavan și-au făcut intrarea pe piața materialelor de construcțiiAstăzi discutăm despre aceste sisteme și vom bifa cele mai importante aspecte de luat în calcul dacă doriți să optați pentru ele.

Cum funcționează încălzirea prin tavan?

Sistemul folosește aproape toată suprafața tavanului pentru a radia căldura. Este similar încălzirii în pardoseală, dar nu este sub tălpile noastre, ci deasupra capului. Căldura cade perpendicular pe suprafețele de sub tavan, de sus în jos. Această metodă aduce economii la consumul de energie și oferă mai mult spațiu pentru a-l decora sau a-i găsi alte utilizări.

Temperatura agentului termic

Apa de la centrala termică sau pompa de căldură este mediul de transfer pentru încălzirea în tavan. Este necesar ca apa să fie încălzită la o temperatura de 38 de grade Celsius, iar la suprafața tavanului radiant temperatura emisă va fi de 23 grade Celsius.

Răcirea în tavan

Tavanul radiant poate fi folosit și pe timp de vară când valul de aer fierbinte acaparează tot în calea sa. Pentru răcire este necesar ca temperatura apei din instalație să atingă 16-20 de grade Celsius. Răcirea prin tavan nu presupune curenți ca în cazul aparatelor de aer condiționat.

Avantaje & dezavantaje

Avantaje:

  • emite căldura radiantă aproape fără convecție;
  • sistem silențios care nu permite apariția curenților de aer;
  • se poate adăuga și după construcția clădirii;
  • căldura nu este blocată de covor sau alte piese de mobilier;
  • se poate folosi un singur sistem pentru încălzire și răcire;
  • căldura se simte direct;
  • impact minim pentru persoanele alergice sau sensibili la praf;
  • reduce consumul de energie și valoarea facturilor.

Dezavantaje

Prețul este singurul dezavantaj deoarece este cam piperat.

Sistemele de încălzire și răcire prin tavan sunt alternative moderne care încălzesc și răcesc cu rapiditate orice încăpere. Căldura este blândă, iar aerul rece este extrem de plăcut. Confortul termic este sporit, iar costul investiției se va amortiza în facturi.

Nu uita că la Vindem-ieftin.ro găsești toate materialele în același loc. Până se aprobă documentația de demolare, poți trimite necesarul tău unui consultant specializat tehnic.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!