TS109

Diferențe între terenul intravilan și extravlian

Terenurile sunt o bună oportunitate de a investi o sumă de bani. Nu toți cumpără terenuri pentru pura investiție, ci pentru a-și construi casa sau chiar afacerea. Astăzi, în prima teză din 2023 vorbim despre terenurile intravilane și extravilane, dar și despre diferențele dintre ele.

Terenul intravilan

Este o bucată de pamânt situată în interiorul unei localități (sat, oraș), aparține de zona locuibilă și are un preț mai mare. De cele mai multe ori, un teren intravilan este destinat construcțiilor de locuințe individuale sau comune, sedii ale instituțiilor de stat sau unități economice de interes public.

Acest tip de atribuire pentru construire arată că un teren intravilan nu va putea fi folosit pentru a dezvolta o activitate agricolă sau zootehnică, dar nici pentru a susține amplasarea unor trasee specializate pentru transportul regional a diferite tipuri utilități (stâlpi de înaltă tensiune, conducte magistrale de gaz sau petrol).

Pe suprafața terenurilor intravilane este permisă amplasarea subterană de conducte de alimentare cu energie electrică, gaz și alte utilități la nivel local. În acest mod, suprafața teritoriului determinat de terenul intravilan va rămâne dedicată comunității și cu mult mai puțin unei activități economice.

Terenul extravilan

Situat în afara localității și poate fi de 10 ori mai ieftin decât un teren intravilan. De obicei, un teren extravilan este mai mult destinat culturilor agricole decât construcțiilor. Există 2 categorii de terenuri extravilane: agricole și non-agricole. În funcție de tipul de proprietate al fiecărei parcele pot coexista pe aceeași zonă de terenuri extravilane proprietăți ale persoanelor fizice, ale unor agenți economici, dar și ale statului.

Un teren extravilan nu poate fi folosit pentru construcții rezidențiale. Singurele proiecte de construcții care se pot aproba sunt cele utilitare de tipul îmbunătățirilor funciare, amplasarea la suprafață de stâlpi pentru alimentarea cu energie electrică, conducte de gaz sau amplasarea subterană de conducte de transport pentru resurse minerale lichide sau gazoase.

Intravilan versus Extravilan

Situarea terenului în extravilan sau în intravilan este menţionată în cartea funciara şi în certificatul de urbanism. Mai exact, terenul intravilan este situat în zona ce cuprinde suprafaţa construită a unei localităţi şi suprafaţa construibilă, iar terenul extravilan se situează în afara sa. Terenul care se afla la limita dintre extravilan și intravilan se împarte în două, fiecare având documente cadastrale diferite. Deci, poziția este prima diferență dintre cele 2.

A doua diferență o reprezintă prețul. Așa cum am spus ma sus, un teren extravilan poate fi de 10 ori mai ieftin decât unul intravilan. Impozitele se calculează în funcție de suprafață. Un teren situat în interiorul unei localități are un impozit mai mare decât cel din afara acesteia

Construirea imobilelor pe terenurile extravilane

Pe un teren extravilan non-agricol pot fi construite depozite, hale, silozuri, etc. Înainte de a trece la execuția construcției, trebuie să obțineți toate avizele și autorizațiile de la instituțiile statului. În cazul în care ți-ai propus să construiești un cartier rezidențial în mijlocul câmpului, acest lucru nu este posibil. Chiar dacă unele locuințe au răsărit pe câmpurile României, acestea au fost realizate prin fentarea legii, adica sunt ilegale și niciun client nu s-a arătat interesat de ele.

Indiferent că vrei să construiești o casă, un ansamblu rezidențial sau chiar o hală, consultanții noștri sunt mereu aici pentru tine! Aplează cu încredere și vei beneficia de consultanță gratuită și sfaturi esențiale.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!