fundatie 1

Cum sa faci fundatia casei corect?

Tocmai ti-ai achizitionat un loc de casa si esti pe punctul de a incepe constructia ei. Impreuna cu cpnstructorul si arhitectul ai facut planul casei. Nu-ti mai ramane nimic de facut decat sa incepi fundatia. Este bine de stiut dinainte de a incepe constructia,  ce fel de materiale vei folosi pentru a le putea cumpara din timp.

fundatie 1

Din ce materiale se poate realiza fundatia?

– beton simplu;

– beton armat;

– zidarie de caramida.

Cum sa alegi tipul de fundatie?

Exista trei tipuri de fundatii:

  • in functie de suprastructura
  • in functie de inaltimea acesteia
  • in functie de materialele folosite.

Dimensiunile fundatiei

Constructorul casei decide in general dimensiunile fundatiei. Cel mai bine ar fi ca structuristul sa se ocupe de acest aspect.

Pentru a calcula corect fundatia, constructorul impreuna cu structuristul trebuie sa ia in considerarea urmatoarele aspecte: materialele folosite pentru pereti si acoperis. Astfel, pot calcula cat de lata si adanca va fi fundatia, si cat fier beton se va folosi.

Pentru a stabili talpa fundatiei (distanta dintre nivelul terenului si partea cea mai de jos a fundatiei) trebuie sa se tina cont de adancimea de inghet si nivelul apei subterane. In Romania difera zonele de adancime de fundare, in partea de sud-est este de 90-110 cm, pe cand in zonele muntoase este de 120 cm.

Saparea fundatiei

  1. Fundatia se realizeaza prin saparea de santuri. Se sapa dimensiunile santurilor cat mai aproape de cele ale viitoarei fundatii. Un avantaj in saparea santurilor o constitue faptul ca nu mai e nevoie de construirea unor cofrage suplimentare, deoarece sapaturile tin locul lor.
  2. Atunci cand casa are subsol sau demisol trebuie sa se faca o asa numita ‘sapatura generala’. Cum se realizeaza acest lucru? Se excaveaza pamantul, o cantitate destul de mare si instalarea unui cofrag. Daca aceasta lucrarea nu este bine realizata vor aparea crapaturi in fundatie.

Turnarea fundatiei

Builder pouring concrete into house foundations

Imediat dupa saparea fundatiei, se toarna o sapa de beton, de obicei de grosime de 4-5 cm, doar sub stalpii de armare, rolul betonului este de a tine nemiscati peretii de armare. Urmatorul pas este coborarea armaturii inferioare (fierul beton), a membranei hidroizolante si apoi adaugarea unui nou rand de beton, de data aceasta mult mai gros ca primul strat.

Acestia sunt pasii pentru a construi o fundatie corect si la un pret minim. Indicat este ca inainte de a incepe orice constructie sa discuti cu constructorul, arhitectul sau cu orice persoana avizata.

home-foundation-b

Materialele folosite pentru acest tip de fundatie sunt:

  1. fier beton PC 52 de  8, 10 si de 12 mm
  2. fier beton OB de 6, 8 mm pentru etrieri
  3. ciment
  4. sarma 1.18-3  mm

Block "block-footer-articole" not found