TS70

Soluții inovative în materie de izolație

Izolația este un factor vital pentru orice tip de construcție deoarece vine cu o serie de avantaje. Când spunem izolație, cei mai mulți oameni se gândesc la materialele clasice și convenționale precum polistirenul, vata minerală sau vata bazaltică. Ei bine, pe piață există și soluții inovative pe care le prezentăm mai jos.

Panouri PIR din gips

Gipsul este un material celebru în domeniul construcțiilor cu o reputație extrem de solidă. Panourile PIR din gips carton și spumă poliuretanică cu densitate ridicată sunt utilizate preponderent în construcțiile din sectorul industrial. Chiar și așa, acestea câștigă din ce în ce mai mult teren și în rândul utilizatorilor casnici.

Conform specialiștilor, un panou de 38 mm asigură izolare perfectă, control absolut al aburilor, dar și rezistență la foc. Aceste panouri dispun de un strat dublu protectiv, iar din acest motiv sunt mult mai puternice decât alte materiale izolante după piață. În plus, sunt prietenoase cu mediul, iar montajul este facil de realizat.

Panouri de izolare prin VID (vacuum)

Apar și sub abrevierea VIP (Vacuum Isolation Panel). Inițial au fost folosite pentru unitățile de refrigerare și pentru containere de transport izolate. Concret, aceste panouri funcționează exact ca un termos de cafea/ ceai. Vidul este creat cu ajutorul materialului reflectorizant folosit în producția acestuia și are rolul de a atenua transferul termic. Panourile VID se află pe podiumul topului celor mai inovative materiale izolante.

Plăci de fibrociment

O revoluție notabilă pe piața materialelor de construcție o reprezintă îmbunătățirea cimentului cu diverse fibre. Din acest proces au rezultat plăcile de fibrociment. Sunt impermeabile, prezintă un grad ridicat de rezistență la umiditate și sunt stabile dimensional și structural. Plăcile din fibrociment sunt produse versatile, sustenabile și reciclabile. Pot fi folosite în izolația fațadelor, acoperișurilor, dar și a pereților interiori. Riscul de apariție a igrasiei și a mucegaiului este zero. Prețul piperat este singurul dezavantaj al acestui material izolant.

Materiale textile – lână/ bumbac

Pare bizar, dar nu vă gândiți că pereții se pot izola cu tricouri din bumbac. Totuși, utilizarea materialelor textile în domeniul construcțiilor nu este un nici un lucru nou și nici ceva SF. Metoda de prelucrare a acestora le transformă în materiale izolante atât pentru pereții interiori, cât și pentru cei din exterior. Cele mai întâlnite materiale textile folosite în izolarea pereților sunt lâna, denimul reciclat, bumbacul și celuloza. Este important de menționat că materialele textile nu sunt rezistente la apă, dar absorb umezeala și continuă încălzirea prin condens.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.