A cumpăra o casă, un apartament sau un teren poate fi una dintre cele mai bune și sigure investiții pe care o puteți face. O investiție avantajoasă presupune să cumpărați un imobil care să vă aducă profit într-un timp cât mai scurt.
Este bine să cunoști cât de cât piața imobiliară din zona ta înainte să-ți investești banii. Analizează foarte bine și foarte detaliat ofertele din piață. De asemenea, ar fi indicat să vizionezi cât mai multe proprietăți. Principiul „primul venit, primul servit” nu se prea aplică în aceste cazuri. Cu alte cuvinte, nu trebuie neapărat să cumperi prima proprietate pe care o vezi. Desigur, daca bifează toate criteriile și se încadrează în buget, why not?!
Zona de amplasare
Este unul dintre cele mai importante criterii ale cumpărătorilor. O zonă bună înseamnă un preț bun, o chirie bună și menținerea poate chiar creșterea valorii imobilului în timp. Există în piață oferte imbatabile care răspund inclusiv la cele mai fine pretenții și așteptări. Multe dintre ele sunt amplasate în zone neatractive pentru oameni și activitățile lor. Zonele centrale sunt cele mai atractive pentru cea mai mare pondere a clienților.
Indicatorii unei investiții imobiliare
Randamentul și amortizarea sunt cei mai importanți indicatori ai oricărei investiții imobiliare. În acest fel te vei asigura că ți-ai investit banii în mod avantajos, iar achiziția va genera profit într-un timp cât mai scurt. Explicăm în cele ce urmează semnificația celor 2 indicatori, dar și modul de calcul.
Randamentul
Este un instrument de analiză care evaluează atractivitatea unei investiții imobiliare. Specialiștii notează că acesta trebuie să fie minim 7% anual din închiriere pentru a considera achiziția una avantajoasă.
Rb = VC/ CA, unde:
- RB – randament brut;
- VC – venit chirie/ an;
- CA – cost achiziție imobil.
Exemplu: un proprietar a cumpărat un apartament cu prețul de 100 000 de euro. Chiria lunară obținută este de 600 de euro/ lună, adică 7200 euro/ an. Concret se împarte chiria anuală (7200 euro) la prețul de achiziție (100 000 euro), iar randamentul este 7,2%.
Amortizarea
Arată perioada de timp necesară pentru recuperarea investiției.
A = CA/ VC, unde:
- A = amortizare;
- CA = cost de achiziție;
- VC = venit chirie/ an
Raportându-ne la exemplul de mai sus, reiese că proprietarul de mai sus are nevoie de aproape 14 ani pentru recuperarea investiției. Valoarea de achiziție (100 000 euro) se împarte la valoarea chiriei anuale (7200 de euro). Achizițiile imobiliare sunt investiții pasive cu grad mediu de risc. Generarea venitului nu necesită implicarea zilnică a proprietarului.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!
Sisteme moderne de ventilație în clădiri
nov.
Cum contribuie panourile sandwich la reducerea timpului de execuție în construcții
nov.
Cum să repari un acoperiș din țiglă metalică: Ghid pas cu pas pentru micile defecțiuni
nov.
Cum să alegi profilele decorative potrivite pentru fațada casei tale
nov.
10 idei creative de pavaj pentru curțile mici
nov.
5 motive pentru a alege un calorifer portprosop pentru baia ta
nov.