sucupira masiv lacuit 1

Parchet laminat, triplustratificat si masiv – de care sa alegi?

Datorita texturii sale lemnoase si calitatilor termo-izolante, parchetul este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de pardoseala. Exista mai multe tipuri de parchet, insa alegerea trebuie facuta in functie de amenajarea locuintei. Tipurile de parchet de impart in mai multe categorii: parchet masiv, parchet laminat, parchet stratificat, parchet industrial.

Parchetul masiv este cel mai intalnit tip de parchet, fiind realizat integral din lemn natural. Creeaza efectul unei pardoseli frumoase, elegante, fie ca are un aspect lucios sau mat, potrivindu-se atat cu amenajarile moderne cat si cu cele clasice. De asemenea, prezinta o multitudine de avantaje precum: izolarea termica, rezistenta la trafic, durabilitatea si posibilitatea improspatarii aspectului. In cazul in care se deterioreaza, pardoseala de acest tip poate fi raschetata si acuita, astfel recapatandu-si aspectul initial.

Parchetul laminat este preferat datorita pretului mai mic comparativ cu parchetul masiv. Spre deosebire de acesta, nu este compus exclusiv din lemn ci din conglomerate lemnoase presate la temperatura ridicata, peste care a fost turnat un strat de melanina, astfel devenind rezistent la uzura. De asemenea, exista o gama variata de finisaje de acest tip, iar montajul nu este deloc complicat.

Parchetul stratificat poate fi gasit in 2 variante: dublu stratificat si triplu stratificat. Spre deosebire de parchetul masiv, acesta este superior din punct de vedere cromatic si calitativ, este mai rezistent, durabil, oferit un aspect elegant si de bun gust locuintei.

Parchetul industrial este conceput pentru incaperile cu trafic intens. Fabricat din lemn sau aschii lemnoase, este un tip de parchet masiv.

Datorita evolutiei sale, si cererilor mari de pe piata, parchetul nu mai este folosit doar pentru camere si holuri, ci si pentru bai si bucatarii. Datorita umiditatii din aceste incaperi, este recomandat parchetul masiv sau cel triplu stratificat.

Inainte de inceperea procedurilor de montare, parchetul trebuie sa fie verificat, pentru a nu prezenta posibile deteriorari. De asemenea, temperatura camerei trebuie sa fie constanta, sub 18 grade Celsius; suprafata trebuie sa fie curata si neteda.

Pentru a avea un aspect frumos un timp indelungat, parchetul trebuie intretinut. Inainte de a afla modul in care parchetul trebuie mentinut in forma, trebuie sa stiti tipul de finisare pe care o are. Cel mai simplu mod de a descoperi acest lucru este inmuierea unei bucati de vata in acetona si aplicarea pe suprafara parchetului. In cazul in care la atingere zona devine lipicioasa, nu va confruntati cu o finisare poluretanica.

Indiferent de modul in care urmeaza sa fie utilizata incaperea, aceasta necesita un tip de pardoseala care sa fie in concordanta cu acesta din toate punctele de vedere.

Atat parchetul cat si mocheta prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Daca mocheta ofera confort tactil si izolare termica pe masura, nu poate concura cu designul elegant al parchetului.

Parchetul se curata mult mai usor, mocheta necesitand o atentie mai mare, intrucat fibrele retin praful si murdaria.

In concluzie, nu exista un ideal in alegerea tipului de pardoseala potrivit oricarui tip de incapere. Acesta trebuie ales tinandu-se cont de nevoie si prioritati, dar si de modul in care urmeaza sa fie utilizata incaperea respectiva.

Block "block-footer-articole" not found