TS128

Materiale de construcții ale viitorului (partea a treia)

Astăzi am ajuns la ultima parte din seria materialelor de construcții cu care vom construi și vom renova în viitor. Rămâne de văzut cât de îndepărtat sau apropiat va fi acel viitor, însă un lucru este cert și anume că piața materialelor de construcții evoluează rapid. A venit momentul să facem cunostință cu ultimele materiale ale viitorului.

Hidroceramica

Reprezintă un material compozit de fațadă din argilă și hidrogel care poate să răcească interioarele locuințelor cu până la 6 grade Celsius. Hidrogelul absoarbe de 500 de ori mai multă apă decât greutatea proprie. Hidroceramica a fost dezvoltată în 2014 de studenții din cadrul Institutului de Arhitectură Avansată din Catalonia. În prezent, acest material este destul de căutat pentru locuințe ecologice fiindcă poate economisi aproximativ 28% din consumul total de energie al clasicului aparat de aer condiționat.

Cabkoma

Sună pompos, dar este vorba despre fire de hidrocarburi dedicate construcțiilor din regiunile cu grad seismic ridicat precum Japonia sau Chile. Compozitul este învelit cu fibre anorganice și sintetice și are un finisaj din rășină termoplastică. De aici rezultă cel mai ușor sistem de consolidare seismică la nivel mondial. Firele cabkoma sunt de 5 ori mai ușoare decât cablurile metalice de aceeași rezistență. Prețul prea mare este singurul dezavantaj al acestui material.

Carbune vegetal bio

Nu doar păsările își căptușesc cuiburile cu diferite materiale, ci și oamenii vor face asta în viitor cu casele lor. Căptușeala din cărbune vegetal bio este un material bioplastic netoxic folosit pentru izolarea fațadelor clădirilor, dar și pentru interior. Acest material conține 90% carbon și este capabil să absoarbă dioxidul de carbon din atomosferă, el fiind un carbon negativ.

Spre deosebire de biomasa în descompunere, care își eliberează rapid carbonul înapoi în atmosferă, cărbunele vegetal bio rămâne stabil timp de sute sau chiar mii de ani. Plasticul din cărbune vegetal bio este mai ieftin decât bioplasticul convențional, dar totuși mai scump decât materialele pe bază de petrol.

Armătură din cânepă

Cine ar fi crezut că armătura din oțel ar putea avea o alternativă atât de neobișnuită? Vorbim, așadar de armătura din cânepă care a fost creată de cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer din SUA. Armătura din cânepă este utilizată în susținerea structurilor din beton la fel ca oțelul. 

Armătura inovatoare din cânepă va oferi durabilitate și protecție împotriva coroziunii de 3 ori mai mare. În plus, spre deosebire de armătura cu fibră de sticlă din structurile care sunt deosebit de susceptibile la coroziune, armătura din cânepă nu necesită atât de mult consum de energie pentru producție și instalare, fiind astfel o soluție mai ecologică.

Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi. 

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.