Lemnul este un material care poate fi modelat dupa gustul celui care il taie. Poate ramane rustic dar in acelasi timp devine modern. Poate avea o utilitate sau o destinatie pur decorativa.
Pentru a pastra aspectul lemnului trebuie sa avem in vedere faptul ca in spatii deschise exista o serie de factori care ii pot afecta lemnului durabilitatea si aspectul. Razele UV produc deshidratarea lemnului ducand la fisuri, decolorari; umiditatea favorizeaza aparitia cariilor lemnului, a ciupercilor de putregai sau a insectelor.
Pentru a mentine aspectul placut si a oferi protectie lemnului impotriva diferitilor factori externi trebuie sa aveti in vedere urmatorii pasi:
decapare sau degresare atunci cand exista un strat de grasimi, vopsea sau lac.
grunduire = pentru protectia in profunzime. In acest caz foloseste un ulei de grunduit adaptat tipului de lemn. Este impotanta aplicarea de-a lungul fibrei. Dupa aplicarea si uscarea primul strat de grund in eventualitatea unor defecte, chituie, slefuieste de-a lungul fibrei si desprafuieste lemnul de reziduri. Dupa acest pas mai aplica 2 straturi de grund insa ai grija ca la fiecare aplicare stratul anterior sa se usuce.
Se poate repeta procedeul dupa 3 zile. Vara si toamna este indicata repetarea acestui procedeu de grunduire.
aplicarea lazurii sau baițului (varianta incolora sau colorata, pe baza de apa sau solventi)= pentru protectie in profunzime. Lazura/baitul spre deosebire de vopsele, care formeaza o pelicula la suprafata, intra in profunzime oferind o protectie sporita. Desi produsul are rolul de a inchide porii, lemnul este lasat sa respire.
Un alt avantaj al acestui tip de produs este ca reduce consumul de vopsea si protejeaza impotriva insectelor, mucegaiului, umiditatii si a focului.
Indiferent de produsul ales este important ca aplicarea si uscarea sa fie efectuata conform indicatiilor de pe eticheta produselor utilizate.
In functie de alegerea baitului, varianta diluabila cu apa sau solvent, trebuie alese si instrumentele pentru aplicare. Pentru produsul diluabil cu apa este recomandata pensula cu fir natural si sintetic (coada albastra) deoarece perii naturali tind sa absoarba apa din bait/vopselele. Pentru baitul diluabil cu solvent este recomandata pensula cu fir din par natural (coada rosie).
Block "block-footer-articole" not found
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.