Inainte sa alegi intre o pardoseala din plastic sau lemn pentru terasa ta de exterior, gandeste-te daca aceasta este la umbra sau la soare. In cazul in care puntea este la soare sau la umbra pentru majoritatea zilei – mai ales in timpul verii , cand acesta va fi folosit cel mai mult – vei dori sa alegi materialul care va fi confortabil in acel loc in cele mai fierbinti zile din an.
Desigur, dimensiunea, costul, stilul si intretinerea pardoselii ar trebui sa fie factori decisivi in decizia ta. De aceea ne-am gandit sa facem o scurta prezentare a pardoselii de exterior pentru a te ajuta in decizia pe care trebuie s-a iei.
Tipuri de podele din lemn
- Plastic : pardoseala 100 % din plastic este rezistenta la pete si nu se va sparge, dar se poate deforma sau aschia. Deckingul din plastic nu are nevoie de nicio finisare. Unele terase de exterior din plastic poate fi fabricat din plastic nou sau din plastic reciclat partial sau complet.
- Compozit : Aceasta este terasa de exterior realizata din fibre de lemn (de obicei, reciclate artar si rumegus) si din plastic reciclat. Este un produs dens, rezistent la intemperii si la pete si nu se va pot deforma sau putregai.
- Lemn : Cele mai multe dintre puntile de lemn de astazi sunt realizate din cedru, Redwood, pin tratat sub presiune sau ipe, un lemn tropical durabil. Poti gasi versiuni fabricate in mod durabil de cele mai multe specii, tari, inclusiv bambus.
Fiecare din aceste materiale au beneficiile lor, insa cel mai important trebuie sa fie confortul termic pe care il ofera intr-o zi fierbinte. Deckingul din compozit si materiale plastice poate fi atat de fierbinte incat nu poti umbla pe ele cu picioarele goale. Stratul de plastic care inconjoara compozitul detine caldura de aceea ar fi mai indicat sa-l montam intr-un loc umbros. Pardoseala din lemn exotic Ipe sau Teck sunt extraordinar de frumoase si de rezistente insa au dezavantajul ca sunt destul de costisitoare.
Intretinere
Nu conteaza ce tip de pardoseala alegi, cand e vorba de intretinere se intampla cam acelasi lucru indiferent de tipul de material ales. Este indicat sa se faca o curatare anuala a pardoselii. De obicei deckingul din material compozit are nevoie de un finisaj aplicat in mod regulat (o data sau de doua ori pe an) pentru a nu se decolora. Terasele din lemn pot fi si lasate si nebaituite (nevopsite). In timp ce lemnul este mai susceptibil in a se deforma si putrezi, petele de mucegai sunt mai dificil de indepartat din compozit si plastic.
Costuri
Pardoseala de exterior sau din material plastic poate fi cateodata mai scumpa decat podelele din lemn natural, exceptie fiind pardoselile din lemn exotic care acelea sunt cu adevarat cam scumpe.
Compozitul nu este la fel de rigid ca lemnul, asa ca are nevoie, in general, de mai mult sprijin pentru a preveni deformarea.
Iata cateva preturi pentru diferite tipuri de decking:
– Pin termotratat intre 150-200 lei;
– Decking compozit intre 144-305 lei;
– Lemn Redwood cca. 135 lei;
– Plastic cca. 216 lei;
– Lemn exotic Ipe cca. 250 lei.
Ceea ce trebuie sa retii este ca aceste costuri vor varia in functie de locatie, caracteristici de proiectare si costurile de constructie.
Pentru o cotatie de pret pentru deckinugul din lemn compozit sau pin termotratat te rog sa ne trimiti un e-mail pe [email protected].
Block "block-footer-articole" not found
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.
SOS Galați – Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de Inundații
sept.