Cum se umfla pretul caselor de la 300 la 1.000 de euro/mp

Constructorii cer intre 150 si 350 de euro/mp pentru ridicarea unei locuinte, dar pe piata imobiliara preturile caselor trec de 1.000 de euro/mp. Costurile cu terenul, finantarea, utilitatile, marketingul si profiturile intermediarilor sunt principalii factori care duc la aceasta triplare a preturilor.

Companiile prezente zilele trecute la targurile de constructii din Romexpo au afisat preturi pentru materialele si manopera necesare ridicarii unei case cuprinse intre 150 si 350 de euro/mp. Asta in timp ce la targurile imobiliare locuintele tocmai au depasit pragul de 1.000 de euro/mp. „Adevarul“ va propune o mica incursiune in pietele rezidentiale, pentru a observa cum ajunge sa se tripleze pretul caselor, de la constructie la tranzactia imobiliara.
Costurile materialelor, la minime istorice

Anul 2016 debuteaza cu preturi la cote minime istorice pentru materialele de constructii (mai ales la ciment, fier si lemn), chiar daca unii intermediari aplica adaosuri substantiale, ne-au explicat expozantii de la targul Construct Expo.
„Cu cat e mai scurt lantul de intermediari de la fabrica la santier, cu atat mai mic iese, la final, pretul de constructie al casei“, a declarat pentru „Adevarul“ Cosmin Raileanu, directorul general al unei companii specializate in comenzi online de materiale de constructii. El estimeaza ca, la preturile actuale, se pot negocia costuri de construire intre 150 si 200 de euro/mp „si chiar mai jos“, totul depinzand de numarul intermediarilor, dar si de distanta fizica de la sursa de materiale la santierul casei.
„Acum, pe piata mai sunt inca stocuri, cumparate la un anumit pret, din acest motiv materialele nu sunt inca si mai ieftine, cum ar trebui sa fie daca ne uitam pe cotatiile internationale. Doar fierul are o anumita tendinta de scumpire in 2016, la restul toate cotatiile sunt in jos“, ne-a mai spus Cosmin Raileanu. Expozantii de la targurile de constructii au remarcat ca si manopera este la costuri mult reduse fata de anii de boom 2006-2008. Dar pe aceasta piata incepe sa se observe un deficit de forta de munca, astfel ca este de asteptat ca tarifele muncitorilor sa creasca in 2016, ne-a spus reprezentantul unei firme de constructii.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro