TS62

Cum se delimitează corect un șantier?

De câte ori ai trecut pe lângă un șantier care nu era delimitat sau semnalizat corespunzător? Constructorii sunt obligați de lege să delimiteze perimetrul respectiv pentru a nu-i pune în pericol pe trecători, pentru limitarea accesului, dar și pentru împiedicarea răspândirii resturilor de materiale folosite.

Ce spune legea în România?

Nu prea multe. Surprinzător, nu? Legislația românească nu reglementează prea mult sau prea detaliat acest subiect. Se pornește de la premisa că șantierele sunt diferite, ceea ce este adevărat, iar din acest motiv reglementările sunt stabilite în funcție de tipul șantierului, dar și de zona în care este amplasat. Iată opțiunile de împrejmuire a șantierului în caz că plănuiești să construiești în perioada următoare.

Gard clasic

Este cea mai economică și cea mai abordată soluție de majoritatea constructorilor indiferent că vorbim despre șantiere mici sau mari. Aceste garduri împiedică accesul persoanelor neautorizate în perimetrul zonei în care se construiește și îi protejează pe trecători de diverse pericole.

Gardul opac

Reprezintă varianta ideală pentru șantierele din interiorul orașelor. Arată ca un gard clasic care dispune de panouri prin care nu se poate vedea ce se întâmplă dincolo de ele. Dezordinea și utilajele folosite pe șantier pot distrage cu ușurință atenția șoferilor, iar uneori într-o clipă de neatenție au avut loc accidente grave. În plus, gardurile opace joacă și rolul unei bariere de protecție împotriva prafului sau a molozului care, de cele mai multe ori, ajunge pe stradă. Alți constructori aleg să folosească garduri clasice pe care le acoperă cu plase sau prelate pentru a împiedica răspândirea prafului.

Chiar și așa, câți dintre voi ați văzut șantiere împrejmuite cu panouri opace?

Supraînălțări gard șantier

Un gard de șantier dispune de o înălțime de 2 metri, suficient pentru a împiedica accesul musafirilor nepoftiți și pentru a-l ascunde de privirile trecătorilor. Procesul de supraînălțare este destul de simplu. Concret, se adaugă panouri speciale în partea superioară a gardului.

Bariere anti-zgomot

Un șantier poate fi o sursă infernală de zgomot pentru trecătorii și locuitorii din zonă. Există și constructori serioși cărora le pasă de cei din jurul lor și montează peste gard un strat ce absoarbe mare parte din zgomotul produs de muncitori și utilaje.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.