Partea practica de realizare insemna dimensionarea, proiectarea si punerea in aplicare. Lasand la o parte preturile de manopera, atunci cand achizitionati materialele pentru instalatia electrica trebuie sa puneti in balanta in mod serios ceea ce doriti in timp.
Discutia electrice ieftine sau electrice scumpe nu ar trebui dimensionata atat de simplu. Ideala este realizarea unei instalatii de calitate cu cele mai mici costuri posibile.
Desi tentatia este sa alegem materialele low cost, siguranta ar trebui sa fie elementul care sa ne ghideze atunci cand efectuam instalatia electrica. Materialele de o slaba calitate aduc, pe termen lung, o serie de dezavantaje atat beneficiarului dar si executantului. Astfel, in timp, pentru beneficiar exista riscul ca aparatura sa functioneze defectuos, iar durata de viata a instalatiei scade. Concluzia: apar mai multe reparatii, interventii, revizii. Pentru executant, lucrul cu materiale de slaba calitate insemna, datorita deselor reparatii, revizii, un termen de finalizare mai indelungat si o garantie a lucrarii scazute.
Revenind la practica: atentie la modul in care PROIECTATI si DIMENSIONATI necesarul! Sfatul nostru este sa va luati alaturi un electrician autorizat si apoi sa luati la pasi marunti casa si sa incepeti sa va adunati prizele (modulare sau normale simple, suko, UTP, TV, telefon), intrerupatoarele, corpurile de iluminat, dozele de legatura, dozele de aparat, sigurantele diferentiale de 30 miliamperi, tabloul pentru sigurante, cablul sau conductorii pe diferite culori, copex.
Pentru cablu sau conductori sa aveti in vedere faptul ca necesarul se dimensioneaza pe partea de putere: iluminat si consum casnic, dar si de pozitionarea in spatiu a elementelor. Observatie si recomandarea celor de la Casa de Comenzi: cand realizati dimensionarea cablului/conductorului sa aveti in vedere un circuit separat pentru masina de spalat, hidrofor, bucatarie si centrala termica, toate obligatoriu cu impamantare. Impamantarea este necesara si pentru toate prizele. Gruparea consumatorilor pe circuite determina numarul de sigurante, implicit va determina alegerea tabloului de sigurante, si este folositoare pentru a nu forta prizele si circuitul.
Dupa ce ati luat in considerare toate aceste elemente se trece la trasarea cablurilor/conductorilor. Conductorul FY (monofilar) este mai rigid iar MYF (multifilar) este mai flexibil. Cel din urma se pozeaza mai usor si rezistenta mai mare la solicitarile mecanice. Alegerea conductorului depinde de electrician.
In acelasi timp, pentru trasare, este necesar si tubul PVC flexibil pozat in canalele sapate in perete. Daca folosesti copex, fa o investitie pentru tine si de durata achizitionand un copex ignifugat. In cazul tevii, mesterul lucreaza mai greu la canalul dat prin pereti deoarece acesta trebuie sa fie drept.
Grija mare la culoarea cablurilor/conductorilor! Sfatul nostru este un tabel pe culori. Albastrul este nulul, verdele/galbenul este impamantarea, rosul (optional: maro, violet sau alte culori) este faza.
Pe langa aceste materiale o sa mai ai nevoie de flex cu panza diamantata, ciocan rotopercutor, dalta, patent, banda izoliera, si chef de munca.
Concluzionand, realizarea unei instalatii electrice cu costuri reduse tine de achizitionarea unor produse de buna calitate, dar si de gama din care fac parte. In acest caz, sa aveti in minte ca durata de viata a instalatiei este prioritara alaturi de siguranta casei si a familiei tale.
Va uram succes in finalizarea proiectului si va asteptam la showroom-ul nostru din Ramnicu Sarat sau pe net la adresa https://vindem-ieftin.ro
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.
SOS Galați – Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de Inundații
sept.
Depozit Virtual, selectată pentru MoonShotX : o oportunitate unică de creștere globală
sept.
Cum se Monteaza Vata Bazaltica ?
sept.