TS74

Coș de fum tradițional versus coș de fum profesional

Piața materialelor de construcții înregistrează progrese notabile. Astăzi fiecare categorie de materiale de construcții se bucură de inovații și noi tehnologii menite să le facă viața mai ușoară. Nici coșurile de fum nu au fost uitate, iar acum există soluții moderne mult mai sigure comparativ cu cele clasice din cărămidă.

Coș de fum din cărămidă

Este o variantă tradițională care se integrează ușor în aproape orice tip de construcție și stil arhitectural. Are un design plăcut, iar materialele necesare construirii sunt ușor de procurat. La capitolul dezavantaje, lista este mai lungă. Un coș de fum din cărămidă este adecvat pentru o sursă de căldură cu o putere redusă de aproximativ 10 kW. Centralele termice și șemineele evacuează o cantitate mai mare de fum, iar un horn din cărămidă nu va face față.

În general, casele care dispun de sobe ca surse de încălzire au un horn din cărămidă pe acoperiș. Este bine de știut că acesta are un tiraj scăzut și nu favorizează evacuarea corespunzătoare a gazelor. Tencuiala de pe zidărie se deteriorează din cauza acizilor corozivi produși în timpul arderii și pot apărea fisuri. Spațiile create pe traseul coșului de fum joacă rolul unei surse de aer fals și conduce la scăpări de gaze și pătrunderea monoxidului de carbon în casă.

„Greu la deal cu boii mari”

Cam așa spune o veche vorbă românească. Ei bine, un coș de fum de cărămidă este destul de greu, iar acest lucru poate afecta structura de rezistență a acoperișului. Procesul de construcție este destul de complicat și necesită mult timp. Dacă izolația de pe interior nu este potrivită, se poate acumula gudron umed din cauza condensului. Lipsa izolației îl predispune la autoaprindere. Hornul din cărămidă necesită verificare periodică pentru a depista la timp fisurile sau semnele de degradare. Dacă există, acestea trebuiesc imediat remediate.

Coșul de fum în triplu strat cu interior de ceramică

Face parte din noua generație care pun pe primul loc siguranța casei și a utilizatorilor. Este compus din 3 straturi: manta exterioară din beton, vată de izolație și tub ceramic interior rezistent la temperaturi înalte. Siguranța este principalul avantaj al acestor coșuri de fum. Tuburile din ceramică pot face față cu brio la temperaturi de până la 600 de grade Celsius. De asemenea, este rezistent la acțiunea acizilor corozivi și previne apariția fisurilor. Producătorul garantează o durată de viață de aproximativ 30 de ani

Coșul de fum în triplu strat cu interior de ceramică se montează ușor, iar designul este plăcut. Prezintă un nivel ridicat de etanșeitate și nu îngreunează structura de rezistență a acoperișului. În plus, dispune de un sistem de ventilare care asigură uscarea și aerisirea vatei minerale bazaltice.

„Omul gospodar își face iarna car și vara sanie.”, este un principiu bun de urmat. De ce să aștepți să vină iarna ca să-ți schimbi coșul de fum? Aruncă o privire aici peste oferta noastră de coșuri de fum și iarna viitoare vei uita de griji în timp ce te vei bucura de căldura casei tale.

Condiții optime de funcționare

În primul rând, montarea unui coș de fum profesional trebuie să respecte standardele producătorului. Coșul ales trebuie să se potrivească exact cu tipul și caracteristicile sursei de căldură de care dispuneți în locuință, iar cuplarea celor două trebuie sa fie corect realizată. Producătorii recomandă ca traseul coșului de fum să fie perfect vertical fără deviații. Construcția coșului trebuie să prevadă o zonă de evacuare a condensului, dar și un element care să permită oricând accesul în interior pentru curățare și inspecție. 

Ai nevoie de informații suplimentare despre coșurile de fum? Discută acum cu unul dintre consultanții noștri specializați.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.