Dorința de a fi proprietar vine la pachet cu aspecte de care să ții cont: apartament/casă, suprafață, număr de camere, etaj, zona unde este amplasată, facilități de transport, proximitate față de supermarketuri, gară, școli sau alte instituții. La cele enumerate mai sus se adaugă și întrebarea: „este mai bine să cumpăr direct de la proprietar sau să apelez la o agenție imobiliară?”
Agenția imobiliară – catalog cu oferte sau iluzii spulberate?
În marile orașe agențiile imobiliare se înmulțumesc precum ciupercile după ploaie. Priviți site-urile de anunțuri imobiliare și veți vedea că majoritatea anunțurilor de vănzare sunt listate de agenții imobiliare.
Agentul imobiliar este cel care se ocupă de intermedierea procesului de vânzare-cumpărare al unui imobil în schimbul unui comision perceput, de cele mai multe ori, de la ambele părți. Contractarea unei agenții imobiliare te ajută să economisești timp. Nu vei mai pierde timp pe site-urile de anunțuri căutând locuința potrivită care să răspundă la toate nevoile tale. Agentul va întocmi un profil care va cuprinde toate dorințele și criteriile de achiziție.
La început totul sună atât de bine
Pe baza profilului creat, vei primi oferte din partea agentului imobiliar. Tot el se va ocupa și de programarea vizionărilor. Departamentul juridic va verifica actele de proprietate și se asigură că imobilul nu are sarcini asupra sa sau că nu se vinde cu surprize ascunse. Agentul imobiliar cunoaște piața și etapele procesului de vânzare-cumpărare indiferent de varianta în care se realizează achiziția – cash, credit ipotecar, programul Noua Casă.
Care este valoarea comisionului pentru o tranzacție imobiliară?
Comisionul unei tranzacții imobiliare este undeva la 2-3% din valoarea prețului de achiziție. Pentru un apartament cu 2 camere care se vinde cu 65 000 de euro, un comision de 2% înseamnă 1300 de euro. Agentul imobiliar încasează această sumă atât de la vânzător cât și de la cumpărător. Plata comisionului este principalul motiv pentru care unii oameni fug de agențiile imobiliare și vor să cumpere pe cont propriu.
Norocul bate la ușă
Când ți-ai setat că vrei să cumperi o locuință direct de la proprietar, trebuie sa te înarmezi cu răbdare. Nu este imposibil, însă timpul de așteptare crește deoarece trebuie să arunci constant o privire peste anunțuri și să mergi la vizionări. A cumpăra direct de la proprietar înseamnă a aștepta mai mult, însă poate fi un câștig financiar. Banii care ar fi fost alocați comisionului agenției pot fi acum utilizați în alte scopuri cum ar fi plata actelor notariale.
Dacă ambele părți sunt la prima experiență de vânzare-cumpărare, este necesar să vorbiti și cu un notar. Acesta o să vă clarifice etapele prin care veți trece: antecontract/ precontract/ promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare (dacă este cazul), contract de vânzare cumpărare.În cazul în care tranzacția se realizează printr-un credit ipotecar, va fi nevoie și de contract de ipotecă. De asemenea, tot la notar se vor verifica actele de proprietate pentru schimbarea dreptului de proprietate.
Nu există o regulă scrisă care să-ți spună: „dacă faci așa este bine, iar așa este rău”. În funcție de nevoi, buget și timp fiecare persoană va lua cea mai bună decizie.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!
Ghid prindere tablă cutată
mart.
Cum se face un gard rezistent și estetic: Ghid complet pentru construcție și întreținere
mart.
Cât costă o placă de gard din beton? Factori care influențează prețul și sfaturi pentru alegerea optimă
mart.
La ce distanță se plantează nucii față de gardul vecinului? Ghid complet pentru o plantare corectă și evitarea conflictelor
mart.
Mobilier de grădină rezistent la intemperii: soluții pentru orice anotimp
mart.
Tendințe moderne în designul gardurilor din șipcă metalică: Eleganță, durabilitate și inovație pentru 2025
mart.