04 Banner Articol Blog 1000x662 6

Tot ce trebuie să știi despre componentele sistemului pluvial

Fiecare picătură de ploaie care cade pe acoperișul unei case are potențialul de a contribui la conservarea resurselor de apă sau la deteriorarea structurii, în funcție de modul în care este gestionată. În acest articol, vom explora sistemele pluviale — gardienii nevăzuți care protejează și prelungesc durata de viață a clădirilor, totodată ajutând la conservarea unei resurse vitale: apa.

Ce este un sistem pluvial?

Un sistem pluvial este un ansamblu de componente care funcționează împreună pentru a colecta și dirija apa de ploaie de pe acoperișuri, terase sau alte suprafețe ale clădirilor, îndepărtând-o eficient pentru a preveni acumulările care pot cauza infiltrații sau deteriorări ale fundației și structurii. Acest sistem este esențial nu doar pentru protecția clădirilor, ci și pentru gestionarea sustenabilă a apelor pluviale în zonele urbane.

Tipuri de sisteme pluviale

 Există mai multe tipuri de sisteme pluviale, clasificate în general după materialul din care sunt fabricate sau după designul lor:

sisteme din PVC: ușoare și ușor de instalat, sunt rezistente la coroziune și oferă o bună durabilitate la un preț accesibil.

sisteme din aluminiu: sunt mai robuste decât cele din PVC, acestea oferă o rezistență și o durabilitate superioare, fiind potrivite pentru clădiri comerciale sau rezidențiale expuse la condiții meteo severe.

sisteme din cupru: deși sunt mai scumpe, acestea oferă un aspect estetic deosebit și o durată de viață foarte lungă, patinând frumos pe măsură ce îmbătrânesc.

Rolul fiecărei componente din sistemul pluvial

Coama rotundă

Coama rotundă este esențială pentru sigilarea zonei de întâlnire a două pante ale acoperișului, prevenind infiltrările de apă. Este concepută pentru a completa estetic acoperișul, oferind un finisaj neted și continuu, care îmbunătățește atât aspectul cât și funcționalitatea acoperișului.

Racord calcan

Este utilizat la interfața dintre acoperiș și pereții construcției, protejând împotriva apei care se poate strecura în spațiile deschise la baza acoperișurilor înclinate. Acesta este crucial pentru a evita umiditatea care poate să deterioreze structura clădirii și pentru a preveni formarea mucegaiului.

Pazie

Pazia servește la protejarea marginilor acoperișului prin dirijarea apelor pluviale direct în jgheaburi. Aceasta previne de asemenea deteriorarea pereților exteriori și a fundației prin evitarea scurgerilor laterale de apă care pot eroda solul de la baza clădirii.

Sort streașină

Sortul de streașină joacă un rol vital în prevenirea acumulărilor de apă la baza acoperișului, direcționând apa eficient spre jgheaburi. Instalarea acestuia este particular importantă în zonele cu precipitații abundente, asigurând o evacuare rapidă și eficientă a apei.

Jgheab

Jgheabul este una dintre cele mai importante componente ale sistemului pluvial, colectând apa de pe suprafața acoperișului și dirijând-o către burlane. Proiectarea sa trebuie să fie adecvată volumului de apă de ploaie, prevenind astfel supraîncărcarea și posibilele revărsări.

Colțar jgheab exterior

Ajută la conectarea și etanșeizarea jgheaburilor în colțurile acoperișului, un punct critic unde se poate acumula sau scurge apa. Aceasta componentă asigură o tranziție lină a apei fără pierderi.

Brățară jgheab

Brățările de jgheab sunt folosite pentru a fixa jgheaburile de structura acoperișului, oferind stabilitate și rezistență în fața vânturilor puternice. Acestea sunt esențiale pentru a menține alinierea și funcționalitatea jgheaburilor pe termen lung.

Contracârlig

Este esențial pentru a asigura burlanele, sprijinind greutatea apei colectate și prevenind desprinderea acestora de structura clădirii în condiții meteo adverse.

Prelungire burlan

Permit ajustarea lungimii burlanelor pentru a se potrivi perfect cu înălțimea și forma specifică a fiecărei clădiri, asigurând o evacuare eficientă și adecvată a apelor pluviale departe de fundație.

Burlan dublu prevopsit

Burlanele dublu prevopsite nu doar că dirijează apa eficient, dar adaugă și un element estetic plăcut, integrându-se perfect cu exteriorul clădirii. Vopsirea în două straturi asigură o protecție suplimentară împotriva coroziunii și uzurii.

 Colier burlan

Colierele de burlan fixează conductele verticale de drenaj la structura clădirii, asigurând stabilitatea și durabilitatea întregului sistem de evacuare a apei.

Cot evacuare

Coturile de evacuare sunt folosite pentru a schimba direcția burlanelor, facilitând adaptarea traseului de evacuare la complexitatea arhitecturală a clădirii, și sunt esențiale pentru o integrare eficientă a sistemului pluvial cu structura existentă.

Blacho sp2

Cum se întreține sistemul pluvial

Întreținerea regulată a sistemului pluvial este crucială pentru a preveni problemele costisitoare și pentru a menține eficiența sistemului în gestionarea apelor pluviale. Iată câteva pași cheie în întreținerea adecvată a acestui sistem:

Curățarea jgheaburilor și burlanelor

Este esențială pentru a preveni blocările și revarsările. Frunzele, ramurile și alte detritusuri pot obstrucționa fluxul de apă, provocând acumulări care pot duce la deteriorări ale acoperișului și pereților. Recomandăm curățarea acestora cel puțin de două ori pe an, în special primăvara și toamna.

Verificarea periodică a sistemului

O inspecție vizuală regulată a întregului sistem pluvial poate ajuta la identificarea timpurie a potențialelor probleme, cum ar fi fisurile, ruginirea, desconectările sau alte deteriorări. Verificați în mod special jgheaburile, colțarele, brățările și burlanele pentru orice semne de uzură sau deteriorare.

Verificarea și înlocuirea elementelor uzate

Componentele sistemului pluvial care prezintă semne de uzură sau deteriorare ar trebui înlocuite pentru a preveni scurgeri și alte probleme mai grave. Elementele precum garniturile, colțarele și contracârligele pot necesita înlocuire periodică pentru a asigura o etanșeizare adecvată și stabilitate.

Tratarea coroziunii

La primele semne de coroziune, este indicat să aplicați tratamente specifice, cum ar fi vopsele sau soluții anticorozive, pentru a preveni răspândirea ruginii. Acest lucru este deosebit de important pentru sistemele din metale susceptibile la oxidare.

Sistemul pluvial potrivit pentru orice casă

Pentru cei în căutarea unei soluții de înaltă calitate, sistemul pluvial Blachotrapez oferă o gamă variată de componente din materiale durabile, cum ar fi oțelul prelucrat prin tehnologie avansată. Sistemul este proiectat să ofere o integrare estetică și funcțională superioară, cu o montare simplă și o întreținere minimă.

Prin implementarea și întreținerea corespunzătoare a unui sistem pluvial, clădirile și peisajele urbane pot fi protejate împotriva efectelor potențial devastatoare ale apelor necontrolate, asigurând sustenabilitatea și durabilitatea infrastructurii urbane. Vezi aici produsele Blachotrapez.

 ➡️Trimite lista acum

Construiește inteligent cu Depozitul Virtual.

Produse recomandate