TS113

Structura de rezistență a unei construcții 

Structura de rezistență a unei case este extrem de importantă și mai presus de orice design sau finisaj. Deși este cel mai important element dintr-o construcție, este și cel mai puțin evident. Siguranța celor care vor locui în acea casă depinde de unele acțiuni care nu acceptă nici măcar cel mai mic compromis. 

Orice construcție trebuie prevăzută cu o structură de rezistență încă din faza de proiect. Structura trebuie să fie adaptată zone, dar și construcție. Fiecare casă este unică, deci fiecare structura de rezistență este unică.

Ce presupune structura de rezistență

Fundația – este amplasată sub nivelul solului și are rolul de a prelua și devia spre pământ încărcările generate de construcție, dar și propria greutate.

Pereții portanți – sunt elemente de rezistență construiți în plan vertical care preiau și transmit încărcătura construcției prin intermediul planșeelor, grinzilor și acoperișului.

Stâlpii – planșeele și grinzile se sprijină pe stâlpi, iar aceștia preiau tensiunile și adaugă la acestea greutatea proprie pe care o trimit spre fundație.

Planșeele – sunt elemente de rezistență plane, construite în plan orizontal. Rolul acestora este de a compartimenta clădirea pe verticală. 

Grinzile – pot fi dispuse pe orizontală, verticală sau chiar înclinate. Sunt elemente de rezistenţă care se remarcă prin lungimea specifică, mai mare decât a secțiunilor transversale. 

Scările – sunt elemente constructive care asigură legătura între etajele clădirii, în plan vertical.

Șarpanta – este unul dintre principalele elemente din componenta unui acoperiș. Aceasta preia greutatea generată de căderile de zăpadă și de vânt, pe care o transferă spre planțeu și ziduri. Poate fi construită din lemn, din fier sau beton armat.

Importanța structurii de rezistență

Structura de rezistență influențează direct siguranța locatarilor și durabilitatea acesteia în fața cutremurelor, intemperiilor și vibrațiilor transmise către fundație și ziduri. De asemenea, structura de rezistență are rolul de a prelua încărcarea generată inclusiv de propria greutate, la care se adaugă cea produsă de celelalte elemente ale construcției.

Clasificarea construcțiilor după tipul structurii de rezistență

  • Structuri de rezistență realizate din cadre de beton armat;
  • Structuri de rezistență realizate din cadre metalice;
  • Structuri de rezistență realizate din cadre cu structură mixtă, elemente de oțel în combinație cu beton;
  • Structuri de rezistență realizate profile metalice usoare, laminate la rece;
  • Structuri de rezistență realizate din lemn;
  • Structuri de rezistență realizate din zidărie portantă.

Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi. 

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!