TS104

Spațiul rezidențial versus spațiul nerezidențial

Sunt 2 concepte de care ne lovim atunci când ne construim sau ne cumpărăm o casă, dar și când vrem să deschidem o mică afacere.  Astăzi vom elimina orice neclaritate pe care o aveți cu privire la cele 2 spații.

Spațiul rezidențial

Reprezinta mai mult decât suprafața fizică a locuinței pe care o aveți. Spațiul rezidențial poate fi asimilat cu cartierul si se intalneste atat in zonele de blocuri, cât și în cele cu case. Construcția unui spațiu rezidențial se face cu respectarea unor criterii de performanță cu privire la viața oamenilor din afara locuinței.

Spațiul rezidențial se bazează pe

  • delimitarea clara a zonelor de locuințe de restul construcțiilor;
  • accesul doar prin locuri special amenajate si pazite non-stop;
  • limitarea traficului din punct de vedere al tonajului;
  • amenajarea unor zone de relaxare în aer liber, parcuri, alei sau alte facilități comune;
  • configurarea apartamentelor astfel încât să includă o terasă exterioară pentru relaxare;
  • păstrarea vieții private în cele mai bune condiții.

Dimensiunea unui spațiu rezidențial diferă de la un proiect la altul. De asemenea, cheltuielile sunt diferite pentru că se raportează la suprafața individuală, dar și la locația unde este situat ansamblul rezidențial. Impozitul este diferit de la o zonă la alta, iar rangul localității este un factor extrem de important. Criteriile de taxare sunt:

  • tipul construcției;
  • suprafața de teren aferentă și adiacentă construcției;
  • valorea impozabilă a construcției;
  • rangul localității;
  • dotarea cu utilități;
  • zona de amplasare în cadrul localității.

Practic, pentru un spațiu rezidențial veți plăti o cotă de 0,1% din valoarea impozabilă a locuinței

Spațiul nerezidențial

Un astfel de spațiu nu poate include nimic destinat locuirii permanente. Este spațiul în care sunt amplasate exclusiv clădiri folosite pentru activități administrative sau comerciale, precum firme, hoteluri, bănci, școli, magazine, etc. De cele mai multe ori, un spațiu în care nu există locuințe, dar unde se desfășoară acțiuni generatoare de bani este considerat a fi nerezidențial.

Spațiul mixt

Îmbină atât calitatea rezidențială, cât și pe cea nerezidențială cu respectarea anumitor condiții. Cu alte cuvinte, un spațiu rezidențial poate să includă o anumită suprafață nerezidențială, cum ar fi o frizerie sau un cabinet medical la parterul unui bloc. Suprafața generatoare de venit nu trebuie să perturbe confortul locatarilor din clădirea în care se află. Spațiile mixte pot fi create fie într-o clădire cu spații rezidențiale, fie într-una cu spații nerezidențiale.

Consultanții noștri sunt mereu aici pentru tine indiferent de timp și spațiu!

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret!