Facturile din ultimul an au stat sub semnul emoțiilor, mai ales că perioada pe care am traversat-o nu a fost una liniștită. Mulți oameni au primit facturi imense la energie electrică, iar din acest motiv au fost nevoiți să ia măsuri: de la economie, la schimbarea locuinței sau instalarea de panouri fotovoltaice. Că ne place sau nu, panourile fotovoltaice sunt calea spre independența energetică. E adevărat, sunt costisitoare, dar în timp investiția se amortizează daca devii prosumator și injectezi energie în rețea. Începem un mini-serial scris despre panouri fotovoltaice: ce sunt, tipuri, avantaje, dezavantaje, cum le alegi și multe alte informații utile. Le luăm pe rând.
Cu toții știm că soarele emite cantități uriașe de energie zilnic. O parte ajunge la nivelul solului, iar o parte este absorbită de atmosferă sau reflectată înapoi în spațiu. Cantitatea de energie care ajunge pe Pământ într-o singură zi este mai mare decât energia consumată de locuitorii planetei într-un an întreg.
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice sunt captatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Cu ajutorul celulelor fotovoltaice, energia fotonilor este convertită în energie electrică. Un panou cuprinde mai multe celule fotovoltaice care sunt conectate electric și laminate între folii de acetat de vinil. Celula fotovoltaică absoarbe o parte din particulele de lumină care cad pe suprafața acestora, numite și fotoni. La rândul lor, fotonii conțin o mică cantitate de energie, iar când este absorbit eliberează un electron din materialul celulei solare. În final, celula fotovoltaică va produce electricitate care poate fi utilizată instantaneu sau în stocată în acumulatori.
Celulele fotovoltaice sunt legate fie în serie, fie în paralel. Cantitatea de energie electrică produsă la bornele celulei este determinată de nivelul radiației, temperaturii, calitatea aerului și durata zilei. De cele mai multe ori panourile fotovoltaice sunt montate pe acoperișul unei case. În ultima vreme au fost instalate inclusiv pe acoperișul blocurilor de apartamente sau al supermarketurilor.
Performanța sistemelor fotovoltaice este direct legată de orientarea acestora, de gradul de înclinație, umbrire și temperatură. Prin urmare, metodele de captare a radiației solare pot varia între sisteme cu orientare fixă sau sisteme cu posibilitate de orientare după una sau două axe și amplasări la nivelul solului.
Tipuri de sisteme fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice se împart în 3 categorii:
- sistem on-grid – legat la rețaua publică. Concret, energia produsă de panouri pe durata zilei este utilizată pentru consumul gospodăriei. În cazul în care producția este mai mare decât consumul, surplusul de energie se injectează în rețea și ajunge la alți consumatori. Dacă un sistem on-grid nu captează suficientă energie solară, atunci diferența de consum este acoperită din rețeaua publică. La finalul lunii, utilizatorii unui astfel de sistem vor plăti doar diferența dintre energia produsă și cea consumată. Facturile pot fi reduse cu până 100%, iar dacă producția lunară este mai mare decât consumul, vei primi bani pe cantitatea de energie injectată în rețea. Singurul dezavantaj este că vei depinde în continuare de un furnizor de energie electrică cu care trebuie să închei un contract. Chiar și așa, dependența va fi destul de redusă.
- sistem off-grid – asigură independența energetică a locuinței cu ajutorul acumulatorilor care înmagazinează energia suplimentară și o utilizează în momentele cu producție slabă, cum ar fi noaptea sau zilele cu nori. Gospodăria va beneficia de energie electrică și ziua și noaptea. În plus, nu vei depinde deloc de sistemul public și nu vei fi nevoit să închei un contract cu un furnizor. Partea neplăcută este că riști să rămâi fără curent electric dacă sistemul nu este proiectat și dimensionat eficient.
- sistem hibrid – combină avantajele celor de mai sus. Este echipat cu un invertor și dispune de numeroase setări. Printre variantele posibile amintim: consum din panourile fotovoltaice și suplimentare la nevoie din rețeaua publică, consum din panouri și stocare a energiei suplimentare în acumulatori sau consum din panouri, încărcarea acumulatorilor din rețea în timpul nopții și consumarea energiei stocate acolo la nevoie. Prețul piperat este singurul dezavantaj al acestui sistem.
Rămâi aproape! Săptămâna viitoare vom povesti despre avantaje, dezavantaje, dar și despre cum îți calculezi necesarul de panouri fotovoltaice pentru acoperișul casei tale.
Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.