Săptămâna trecută am început să discutăm despre panourile fotovoltaice. Am trecut în revistă definiția acestor sisteme inovatoare și o scurtă clasificare, iar astăzi vom povesti despre cum le alegi, avantaje & dezavantaje, dar și cum se determină corect necesarul de panouri.
Avantaje & dezavantaje
Indiferent de varianta aleasă (on-grid, off-grid sau hibrid) avantajele panourile fotovoltaice sunt numeroase.
- soluție prietenoasă de producere a energiei electrice comparativ cu sistemele clasice;
- preț fix la energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic, deci nu te vei lovi de scumpiri periodice;
- nu emit niciun fel de sunete;
- se pot monta pe orice tip de acoperiș sau la sol;
- sursă de energie regenerabilă;
- facturi reduse la curent;
- întreținere la costuri reduse;
- durată lungă de viață de aproximativ 20-25 de ani.
Referitor la dezavantajele panourilor fotovoltaice, acestea sunt de fond, nu de funcționalitate:
- investiție costisitoare;
- depind de vreme – panourile fotovoltaice pot funcționa și în zilele cu nori sau iarna, dar eficiența este mai scăzută.
- depozitarea energiei produse în acumulatori este destul de scumpă;
- nevoie de spațiu – cu cât gospodăria are nevoie de o cantitate mai mare de energie, cu atât va fi necesar un număr mai mare de panouri.
Câte panouri încap pe acoperiș?
Panourile fotovoltaice se montează întotdeauna pe partea sudică a acoperișului pentru a beneficia de cât mai multă lumină. În primul rând trebuie să măsori acoperișul sau poți lua măsurătorile exacte din proiectul tehnic al acestuia. Următorul pas constă în aflarea mărimii panoului fotovoltaic. Ultimul pas necesită o operație de împărțire: suprafața acoperișului se împarte la suprafața unui panou de unde rezulta numărul de panouri care încap pe acoperișul tău. În general, un panou fotovoltaic standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 cm adica aproximativ 1,7 mp.
Cum calculezi necesarul de panouri fotovoltaice?
Producătorii sunt de părere că stabilirea necesarului de panouri nu are neapărat legătură cu suprafața acoperișului sau cu numărul de persoane, ci cu consumul efectiv de energie. Mulți oameni se orientează spre un număr de panouri direct proporțional cu suprafața casei sau a persoanelor care locuiesc acolo. Greșit!
Calculele se fac pornind de la necesarul de energie consumat zilnic. De exemplu, o gospodărie înregistrează un consum lunar de 300 kWh, adică 1 kWh zilnic. Consumul zilnic se împarte la un coeficient de 3.3 (media zilnică anuală) de unde rezultă puterea instalată de 3 kW. Dacă optezi pentru un panou clasic de 250 W, atunci vei avea nevoie de 12 panouri fotovoltaice.
Eu ce tip de panouri fotovoltaice aleg?
După ce ai ales tipul sistemului și ai determinat necesarul de panouri, următorul pas constă în alegerea efectivă a panourilor. Pe piață există mai multe tipuri de panouri pe care le vom detalia mai jos:
- panouri monocristaline – au un nivel ridicat de eficiență și produc cea mai mare cantitate de energie. Sunt durabile și pot fi montate chiar și pe suprafețe mai mici. Culoare negru închis;
- panouri policristaline – nu rezistă atât de bine la temperaturi ridicate. Sunt mai ieftine, iar nivelul de eficiență este ceva mai scăzut. Culoare albastru închis;
- panouri cu strat subțire (Thin Film) – sunt flexibile și pot fi instalate pe suprafețe mari. Eficiența și producția energiei nu va fi afectată de temperaturi sau de umbră;
- panouri hibride – conțin celule monocristaline care dispun de un strat subțire de peliculă solară amorfă. Rolul acestora este să atragă o cantitate cât mai mare de energie solară, mai ales atunci când lumina este slabă. Pot transforma energia solară în curent electric sau pot încălzi apa. Nu sunt recomandate pentru acoperișuri foarte mari;
- panouri plane – au în componență plăci plane de cupru care sunt amplasate pe o izolație din fibră de sticlă și sunt acoperite cu un material special care captează energia soarelui. Sunt eficiente indiferent de tipul de climat și pot încălzi inclusiv apa menajeră.
- panouri cu tuburi vidate – captează energia solară cu ajutorul unor tuburi vidate presurizate sau nepresurizate. Se întrețin mult mai ușor decât panourile plane, iar nivelul de eficiență este ridicat.
Rămâi aproape! Săptămâna viitoare vom povesti despre componente, montaj, costuri și documente necesare pentru a instala panouri fotovoltaice.
Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Avantajele folosirii fibrocimentului în construcțiile moderne – Tot ce trebuie să știe un constructor
apr.
Ce trebuie să știi înainte de a alege țigla metalică pentru acoperișul casei – Ghid complet pentru începători
apr.
Structura unui perete cu OSB: cum se construiește corect un perete durabil și eficient
apr.
Tot ce trebuie să știi despre montarea corectă a vatei minerale pentru izolație eficientă
apr.
Montarea corectă a vatei bazaltice pe OSB – Ghid complet pentru izolații eficiente
apr.
Cum se lipește corect polistirenul pe OSB: ghid complet pentru o izolație eficientă și durabilă
apr.