TS126

Materiale de construcții ale viitorului (partea 1)

Te-ai întrebat vreodată cum vor fi materialele cu care ne vom construi casele în viitor? Schimbarea și evoluția sunt singurele constante ale vieții care se aplică inclusiv pe piața materialelor de construcții. Astăzi, ne-am propus să facem o incursiune în viitor și să vă prezentăm materialele cu care vom construi sau renova. Cel mai probabil va mai trece un timp până le vom vedea pe rafturile magazinelor din România. Nu vă faceți griji, materialele clasice și arhicunoscute nu vor dispărea complet.

Lemn transparent/ sticla de lemn

Suntem tot mai atrași de case verzi și materiale ecologice. După 4 ani de teste, în 2020, lemnul transparent a obținut rezultate stabile. Este de 5 ori mai rezistent și mai ușor decât sticla și mai eficient din punct de vedere termic. Lemnul transparent are potențialul de înlocui ușile și ferestrele din plastic. Materia primă este arborele de balsa, o sursă regenerabilă. Conform specialiștilor, un arbore de balsa ajunge la maturitate în 5 ani de la plantare. Conține celuloză, ceea ce îi conferă flexibilitate, iar costurile de producție sunt mult mai redus comparativ cu sticla clasică.

Fibră de carbon

Folosită frecvent în sporturi, acum intră puternic și pe piața materialelor de construcții. Fibra de carbon este cu 75% mai ușoară decât fierul și cu 30% decât aluminiul. Acest material îmbină lejer rezistența cu manevrabilitatea. Se poate folosi pentru îmbunătățirea rezistenței materialelor de construcție tradiționale, dar și pentru a reduce grosimea și greutatea panourilor. Specialiștii sunt de părere că armătura cu fibră de carbon pentru beton oferă o izolare termică foarte bună. Prețul prea mare este singurul dezavantaj al acestui produs.

Plăci decorative acrilice – sensitiles

Reprezintă o inovație în materie de finisaje care reacționează la mișcare, atingere sau surse de lumină. Fibra optică din componența plăcilor poate transmite lumina și răspândi culorile vecine pe suprafața sa. Utilizarea plăcilor acrilice in amenajările interioare îmbină perfect tehnologia cu designul unic.

Betonul auto-reparator

Cu toții ne dorim materiale sau produse care să se repare singure atunci când apar mici probleme. Ei bine, betonul auto-reparator poate fi unul dintre ele, dar nu vă imaginați că fisurile se repară singure ca prin magie. Inovația constă în repararea acestora cu bacterii specifice și nutrienți speciali care se activează la contactul cu apa. Betonul auto-reparator a fost inventat în 2015 de Henk Jonkers de la Universitatea Tehnologică Delft. Cercetării din Coreea de Sud au introdus capsule dintr-un anumit polimer în beton. Umiditatea și lumina solară determină umflarea capsulelor și umplerea fisurii.

Aerogel

Conține aer în proporție de 99,8% fiind cel mai ușor material din lume. Aerogelul se obține prin derivarea unui gel în care componenta lichidă este înlocuită cu un gaz. De aici rezultă un corp solid cu densitate scăzută, sintetic și ultra-ușor. Din punct de vedere tactil, aerogelul seamănă cu spuma de polistiren. Primele aerogeluri au fost realizate din silicagel. Interesant este faptul că aerogelul poate avea o conductivitate termică mai redusă decât gazul pe care îl conține. Se folosește mai mult la nivel industrial pentru izolarea termică ecologică.

Rămâi aproape de noi. Săptămâna viitoare revenim cu alte materiale ale viitorului.

Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi. 

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.