In centru sau la periferie

În centru sau la periferie?

Se știe de foarte mulți ani că zona influențează direct prețul unei locuințe. Acest fapt a condus la polarizarea pieței imobiliare, iar in mintea oamenilor s-a amprentat ideea că o locuință în centru este mai scumpă decât o locuință la periferie. Nu zicem că nu este adevărat, însă este important de știut că fiecare zonă vine cu avantajele sale.

Viața gravitează în centrul orașului

Dorința de a locui în centru devine tot mai prezentă și intensă în mințile oamenilor. Principalul avantaj al unei zone zero se referă la proximitatea față de locurile de interes: serviciu, școli, magazine, spații de recreere, etc. Acesta este și argumentul pentru prețul cerut de cel care vinde o locuință în centru.

Zonele centrale sunt extrem de bine irigate de liniile de transport în comun (autobuze, troleibuze, tramvaie sau metrou), iar de aici poți ajunge lejer în orice zonă din oraș. Țineți cont de faptul că în orele de vârf tot traficul se revarsă în/ dinspre centrul orașului, iar 1  kilometru parcurs pe un bulevard aglomerat poate fi egal cu 10 kilometri parcurși pe o arteră aerisită. Prețurile locuințelor atât la vânzare, cât și la închiriere sunt mai piperate comparativ cu zonele semi-centrale sau periferie. Nu uităm nici de poluarea fonică sau cu noxele auto care vine la pachet cu o locuință într-o zona centrală.

La distanță e mai bine….

Cele mai multe ansambluri rezidențiale sunt construite la periferia orașelor, iar dezvoltatorii marchează în acest sens extinderea orașelor. Indiferent că vorbim de blocuri sau case, periferia devine tot mai atractivă pentru oamenii care vor să scape de agitația urbană. Comparativ cu zonele din centru, prețurile la periferie pentru o casă, un apartament sau un teren sunt ceva mai accesibile.

A locui la periferie presupune mai puțină poluare, mai puțin trafic, mai puțină agitație, dar o distanță mai mare față de serviciu, școală, magazine, instituții sau alte spații de interes. În cazul în care doriți să faceți această mutare, trebuie să luați în calcul faptul că veți deveni dependent fie de mașina personală fie de transportul în comun. În realitate, cei mai mulți oameni care locuiesc la marginea orașelor sau în zonele limitrofe se deplasează cu mașina personală. Acest lucru se întâmplă din cauză că astfel de zone nu dispun de foarte multe linii de transport în comun.

În fond este vorba despre alegeri. Nu spunem că este corect să te muți în centru și greșit să stai la periferie. Fiecare persoană face această alegere în funcție de stilul de viață, preferințe și buget.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.