Mă uit foarte rar la emisiunile economice TV și aproape deloc (doar din pură întâmplare) la cele tip entertainment sau reality show. Cum nu știam în ce categorie s-ar încadra „Imperiul Leilor”, nici pe asta n-am remarcat-o în mod special, cu toată agresivitatea promovărilor ei.
Numai că, joia trecută, s-a nimerit în studiourile Pro TV o afacere pe care o cunosc de mai mulți ani, contrazicându-mi așteptarea că ar fi vreo făcătură cu actori, cum sunt mai toate „reality”-urile din peisajul producțiilor autohtone. Așa se face că m-am uitat cu destulă (prea multă?) curiozitate la producția respectivă și mă grăbesc să explic de ce mi s-ar părea mai potrivit titlul „Imperiul Aroganților”, de ce n-o să mă mai uit vreodată la episoadele următoare și, mai ales, ce n-au înțeles „Leii” din afacerea Vindem-Ieftin.ro.
Pe scurt, această afacere este una dintre cele mai periculoase pentru retailul clasic cu materiale de construcții, întrucât taie toate verigile inutile de distribuție de la fabrică la șantier, livrând produsele la prețuri cu cel puțin 15% mai mici și excluzând, astfel, o serie întreagă de intermediari care nu fac altceva decât să scumpească marfa.
Tot pe scurt, formatul emisiunii „Imperiul Leilor” presupune pe de-o parte ofertarea unui procentaj din business de către proprietarul concurent (contra unei sume declarate) și, de cealaltă parte, negocierea cu potențialii finanțatori – „Leii” care trebuie convinși să cumpere.
Cosmin Răileanu, proprietarul Casei de Comenzi Vindem-Ieftin.ro, s-a prezentat cu oferta de a lista 10% din afacerea sa contra sumei de 780.000 de euro, în condițiile în care cifra de afaceri se ridică la 4 milioane de euro anual. Explicând cum funcționează businessul, Cosmin Răileanu a demonstrat un potențial de creștere cu 50% pe an a vânzărilor. Le-a mai explicat „Leilor” că se ocupă personal de afacere, pe care a inițiat-o după experiența traversată construindu-și propria casă.
Ce răspunsuri a primit? Iată câteva exemple de frapantă și nemeritată aroganță:
– „Să mă treziți când s-a terminat”
– „Tu ai venit aici să-ți faci reclamă?”
– „Hai, că pierdem timpul cu el”
– „Mă interesează mai mult relația produsului cu consumatorul final. Nu este garantată creșterea”imperoiu
– „Are o strategie, dar nu știe să o exprime”
– „N-are cum să aibă viitor, te opresc ca și cum vreau să te salvez”
– „Eu o văd ca o parte dintr-o glumă” (…)
Așadar, în fața unui potențial uriaș, „Leii” au ales să ironizeze afacerea. Asta după ce de la un concurent anterior cumpăraseră 25% dintr-un business cu automate de pizza (?!) Sigur că, într-o țară în care consumul și mai ales mâncarea contează cel mai mult, în care vedeta pieței este intermediarul, nu antreprenorul, era oarecum de așteptat ca o afacere durabilă și sănătoasă precum Vindem-Ieftin.ro să fie refuzată.
În România nu încurajăm relația directă producător-consumator, cu atât mai puțin pe cei care facilitează o astfel de relație.
Pentru că, nu-i așa? cine se uită la televizor trebuie convins cu toate mijloacele că intermediarul este stăpân. Nicidecum producătorul, nicidecum facilitatorul. Iar cei care vin în contra acestei teze trebuie ironizați chiar și nemeritat.
În fine, iată în câteva cuvinte ce nu știu „Leii” despre afacerea Vindem-Ieftin.ro:
– realizează echivalentul unui ride sharing în domeniul materialelor de construcții, asigurând totodată consultanța, optimizarea și corectitudinea aprovizionării
– în loc să meargă o mașină de două sau chiar de trei ori cu mărfurile necesare, merge doar una singură, o singură dată, direct la client
– a pornit de la zero într-un moment în care nimeni nu a crezut în ceea ce face și a ajuns la vânzări de 4 milioane de euro pe an, în creștere continuă și accelerată
– câștigurile au fost întotdeauna reinvestite în promovare, în softuri și în echipa de vânzări
– întreprinzătorul redă oamenilor corectitudinea, seriozitatea și condițiile normale de aprovizionare în așa fel încât construcția unei case să nu fie un coșmar
– cu o creștere organică poate ajunge curând la vânzări de 20 de milioane de euro.
Sigur că analiza unei afaceri nu se face doar în câteva minute, dar aroganța cu care a fost tratată spune mai multe despre „Lei” decât despre întreprinzătorul care și-a listat, deschis, oferta.
Observ, astfel, că am greșit enorm în așteptarea mea de a vedea într-o emisiune de tip entertainment discuții serioase despre business, cum ar fi potențialul pieței, analiza domeniului de referință, o negociere strânsă pentru fiecare procent din ofertă, motivația întreprinzătorului, interesul investitorului etc. Am greșit, promit să nu mai fac!
P.S. Îi recomand domnului Cosmin Răileanu să-și urmeze visul chiar dacă va fi greu de găsit un investitor capabil să înțeleagă afacerea, pentru că sunt sigur că va veni ziua în care acești „lei” vor regreta aroganța cu care au tratat-o.”
Sursa: revista-patronatelor.ro
Redactor: Dan Străuț
Puteti vedea emisiunea Integral aici:
Va invitam sa cititi mai multe articole interesante saptamanal aici
Block "block-footer-articole" not found
Pompele de căldură și încălzirea prin pardoseală: Combinația ideală pentru confort maxim în sezonul rece
apr.
Spuma poliuretanică vs vata minerală: Care este cea mai eficientă soluție de izolare?
apr.
Calcul rezistență profile metalice – ce trebuie să știi înainte să alegi și să folosești
apr.
Modele porți țeavă rectangulară – Ghid complet pentru alegerea potrivită
apr.
Necesar fier beton fundație – Tot ce trebuie să știi înainte să începi construcția
apr.
Diferența între vata bazaltică și vata minerală
apr.