Distanța dintre case devine foarte ușor un măr al discordiei între vecini. În cazul în care urmează să-ți construiești casa, trebuie să știi că există reglementări legislative în vigoare pe această temă, anume legea nr 287/2009 republicată și actualizată în 2016:
- articolul nr. 611 – reglementarea streșinii;
- articolul nr. 612 – distanta minimă în construcții;
- articolul nr. 613 – distanța minimă între arbori;
- articolul nr. 614 – fereastra din zidul comun;
- articolul nr. 615 și 616 – fereastra de vedere;
- articolul nr. 617 – dreptul de trecere;
- articolul nr. 660 – distanța pentru zid, gard și alte despărțituri.
Legea te obligă să respecți o distanță minimă față de proprietatea vecină. Conform articolului nr. 612 din Codul Civil, trebuie respectată o distanță de minimum 60 de centimetri față de linia de hotar, adică linia care separă, în acte, proprietățile.
Distanța minimă pentru ferestre
Un proprietar poate monta o fereastră sau o deschidere în zidul comun doar cu permisiunea vecinului. În cazul ferestrelor, articolul nr. 615 din Codul Civil spune că este obligatorie menținerea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul îngrădit sau neîngrădit al vecinului și fereastra pentru vedere. De asemenea, legea interzice montarea ferestrelor la o distanță mai mică de 1 metru față de proprietatea vecinilor.
Excepție fac ferestrele de lumină. De obicei sunt montate în mansardă cu vederea în sus și nu permit vederea proprietății vecine.
Distanța dintre pomi și hotar
Suntem siguri că ați văzut în multe copaci lipiți de gardul vecinilor, iar o parte din coroană este pe proprietatea acestuia. Nu doar ferestrele, ci și pomii pot deveni motive de ceartă între vecini. Dacă dorești să plantezi pomi sau arbuști în grădina ta, trebuie să respecți distanța minimă de 2 metri față de linia de hotar, care desparte proprietatea ta de cea a vecinului. În caz contrar, acesta poate solicita tăierea pomilor și/sau culegerea roadelor care ajung pe terenul său. Gardul viu poate fi amplasat la o distanță de minimum 60 de cm.
Distanța minimă pentru gard și ziduri
Orice persoană are dreptul de a-și îngrădi proprietatea cu gard sau zid și poate solicita vecinului să contribuie la cheltuielile gardului comun. În acest fel se naște ideea de coproprietate asupra gardului sau zidului despărțitor. Dacă vecinul refuză să contribuie la costuri, poți plăti tu pentru costul lucrărilor, iar în acest context, prezumția de coproprietate se stinge, dreptul rămânând la persoana care a plătit construcția. Referitor la îngrădirea prin zid, legea spune că acesta nu poate depăși 2 metri înălțime.
Cum rămâne cu streașina?
Orice construcție aflată în apropierea limitei de hotar trebuie să aibă streașină. Potrivit articolului nr. 611 din Codul Civil, apele pluviale de pe construcțiile aflate pe proprietatea ta trebuie să se scurgă tot pe proprietatea ta.
Cumperi totul dintr-un singur loc. Dacă ai un necesar de materiale pentru renovarea casei tale, nu ezita să ceri o oferta și de la noi. Consultanții noștri sunt mereu pregătiți să vă ofere prețuri corecte și cele mai bune sfaturi.
Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc
Cosmin Raileanu la Imperiul Leilor: O lecție despre Eșec, Perseverență și Valori
mart.
La ce distanță se plantează pomii fructiferi față de gardul vecinului ?
mart.
Panourile sandwich și eficiența energetică – cum contribuie la economii pe termen lung?
mart.
Este pompa de căldură o investiție rentabilă? Costuri, economii și amortizare
mart.
Cum se construiește o casă cu panouri SIP? Etape și sfaturi esențiale
mart.
Țigla metalică se încălzește vara? Adevăr și mit despre confortul termic
mart.