TS58

Discută clar cu meseriașul tău și îți vei mulțumi mai târziu

Clienții se plâng de meseriași, iar meseriașii se plâng de clienți. Toate aceste neplăceri apar din lipsa unor discuții clare de la bun început în care cele două părți stabilesc cu fermitate detaliile proiectului. Totuși, în funcție de complexitatea proiectului și dorința clientului, pe parcurs pot interveni modificări.

Meseriaș…nevoie mare

Meseriașii sunt o categorie profesională aflată la mare căutare, iar uneori sunt și greu de găsit. Este firesc să ne dorim meseriași competenți, serioși, profesioniști și rezonabili la prețul manoperei. Un meșter bun și căutat se împarte între mai multe lucrări, iar acest lucru se traduce prin fragmentarea timpului de lucru aferent unei lucrări. Cu alte cuvinte, va lucra 2-3 ore la proiectul tău, 3 ore la alt client si tot așa. Un astfel de program va întârzia finalizarea proiectului tău.

Nimic nu este bătut în cuie

„Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, spune o veche vorbă românească a cărei semnificație am experimentat-o cu toții. Clientul discută cu meseriașul despre proiectmateriale și costuri, se înțeleg, bat palma, iar în timpul procesului de renovare apar situații care generează costuri suplimentare.

Aparent, totul pare bine și frumos, dar când se apucă de treabă și privește în profunzime meseriașul constată că are nevoie de materiale extra pe care nu le-ați pus în lista cu necesarul de la început.

„Am întors-o ca la Ploiești…”

Neprevăzutul poate fi la orice pas. Nu suntem absurzi. Uneori clienții sunt cei care se sucesc, se răsucesc și se răzgândesc și-i dau bătăi de cap meseriașului în timpul procesului de renovare. Acest lucru conduce la costuri suplimentare cu manopera și cu materialele necesare.

Recomadări pentru a evita surprize neplăcute:

  • discută clar și deschis cu meseriașul și spune-i cu lux de amănunte ce îți dorești;
  • să ai control asupra cheltuielilor cu materialele de construcții;
  • stabilește timpul de execuție al lucrării;
  • implică-te activ și supraveghează procesul de renovare;
  • ia-ți o marjă de eroare deoarece execuția lucrării se poate decala cu câteva zile.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.