Cover Teza Saptamanii 19

Descoperă secretele fațadelor ventilate

În lumea construcțiilor moderne, aspectul exterior al unei clădiri este la fel de important ca și funcționalitatea sa. O soluție care câștigă tot mai mult teren în acest sens sunt fațadele ventilate. Această tehnologie nu doar că îmbunătățește aspectul exterior al clădirilor, dar oferă și numeroase beneficii în ceea ce privește eficiența energetică și confortul interior. În următoarele rânduri, vei descoperi cum pot transforma fațadele ventilate o clădire obișnuită într-una modernă și eficientă.

Ce sunt fațadele ventilate

Fațada ventilată este un sistem de placare a peretelui exterior al unei clădiri. Acesta constă în montarea unui strat suplimentar peste peretele existent, lăsând un spațiu de aer între cele două straturi. Acest spațiu joacă un rol crucial, funcționând ca o barieră împotriva umidității și un izolator termic. Materialele utilizate pentru acest strat exterior pot varia de la metal, lemn, ceramică, până la piatră naturală sau compozite, oferind o gamă largă de opțiuni estetice.

Cum funcționează fațadele ventilate

Principiul de bază al unei fațade ventilate este crearea unui “efect de coș de fum” în spațiul dintre peretele clădirii și placarea exterioară. Aerul cald și umed din interior se ridică și iese prin partea superioară a fațadei, în timp ce aerul rece și proaspăt este atras prin partea inferioară. Acest flux constant de aer reduce transferul de căldură, ceea ce înseamnă că vara clădirea rămâne mai răcoroasă, iar iarna mai călduroasă, reducând astfel costurile energetice.

Tipuri de fațade ventilate

Fiecare tip de material folosit pentru fațadele ventilate are avantajele sale unice:

 1. plăci ceramice: oferă o varietate mare de culori și texturi, rezistă la intemperii și nu se decolorează.
 2. fațadele metalice: modern și versatil, metalul poate fi vopsit în orice culoare și este rezistent la foc.
 3. lemn: adaugă o notă de căldură și naturalețe, fiind ideal pentru clădiri eco-friendly.
 4. piatră naturală sau artificială: oferă un aspect clasic și impunător, fiind extrem de durabilă.

Ce avantaje oferă fațadele ventilate?

Fațadele ventilate oferă o serie de avantaje semnificative, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional:

 1. izolare termică eficientă: prin crearea unui spațiu de aer între peretele clădirii și stratul exterior, fațadele ventilate îmbunătățesc izolarea termică. Acest lucru ajută la menținerea unei temperaturi constante în interior, reducând necesitatea de încălzire iarna și răcire vara, ceea ce duce la economii semnificative de energie.
 2. protecție împotriva umidității: sistemul ventilat ajută la prevenirea acumulării de umiditate prin evacuarea acesteia din spațiul dintre perete și placarea exterioară. Aceasta previne deteriorarea structurii clădirii și formarea mucegaiului.
 3. durabilitate și rezistență la intemperii: materialele utilizate pentru fațadele ventilate sunt adesea rezistente la condiții meteorologice extreme, cum ar fi ploi puternice, vânturi, și variații mari de temperatură, ceea ce le conferă o durată de viață îndelungată și reduce necesitatea de întreținere.
 4. reducerea zgomotului exterior: fațadele ventilate pot oferi, de asemenea, un nivel suplimentar de izolare fonică, contribuind la reducerea zgomotului din exterior.
 5. estetică variată și personalizabilă: există o mare varietate de materiale și finisaje disponibile pentru fațadele ventilate, ceea ce permite arhitecților și proprietarilor să aleagă un aspect care să se potrivească stilului și preferințelor personale.
 6. contribuție la sustenabilitate: prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, fațadele ventilate contribuie la reducerea emisiilor de carbon și susțin principiile construcțiilor durabile.
 7. valoare adăugată pentru proprietate: îmbunătățirea esteticii exterioare și a eficienței energetice poate crește valoarea de piață a unei proprietăți.
 8. flexibilitate în design: sistemele de fațade ventilate permit integrarea altor elemente, cum ar fi ferestrele și sistemul de izolare, oferind astfel o mare flexibilitate în designul clădirii.

Costuri de instalare

Inițial, instalarea unei fațade ventilate poate fi mai costisitoare decât alte opțiuni de placare. Cu toate acestea, avantajele pe termen lung, cum ar fi economiile de energie și durabilitatea, pot compensa aceste costuri inițiale. În plus, valoarea estetică adăugată clădirii poate crește semnificativ valoarea acesteia pe piața imobiliară.

Întreținere și durata de viață

Unul dintre cele mai mari avantaje ale fațadelor ventilate este întreținerea redusă. Datorită designului și materialelor utilizate, aceste fațade sunt rezistente la schimbările climatice, poluare și alte condiții externe, necesitând curățare și întreținere minimă. În ceea ce privește durata de viață, fațadele ventilate pot dura și peste 50 de ani, depinzând de materialul ales și de calitatea instalării.

Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc

➡️ Trimite lista acum

Construiește inteligent cu Depozitul Virtual.

Produse recomandate

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret

Cere oferta

Cumperi totul dintr-un singur loc

Vezi categorii produse

Materiale
Structura Fundatie

Vezi preturi

Beton de Statie
la Cifa

Vezi preturi

Panouri Sandwich
Acoperis -Perete

Vezi preturi

Tevi Rectangulare
Patrate - Rotunde

Vezi preturi

Pavaje
Borduri

Vezi preturi

Sipca
Metalica

Vezi preturi

Sisteme Complete
Acoperisuri

Vezi preturi

Tabla Cutata
Tabla Ondulata

Vezi preturi

Experienta clientilor

Tigla metalica

Ieri am dat comanda si azi a venit marfa. Multumim doamnei Dorina Ion pentru promptitudine.
Client
Produs: Tigla metalica

Tigla metalica Bilka

Am cumparat din nou de la Vindem-ieftin.ro , am fost destul de multumit
Client
Produs: Tigla metalica Bilka

Sipca metalica

Marfa a ajuns foarte repede, multumim dna Iuliana pentru rabdare!
Client
Produs: Sipca metalica

Lana – Izolatie

Dna Alina ne-a convins cu calitate si pret si se colaboreaza foarte bine cu ea. Cautati vindem-ieftin.ro
Produse: Izolatie lana, Tabla

PVC cu geam termopan

Sunt foarte multumita si de montaj si de calitatea produsului si in primul rand pentru faptul ca au ajuns foarte repede de la momentul in care am trimis comanda. Multumesc tare mult! Sunteti cei mai tari!

BCA

Multumesc pentru amabilitate si oferta propusa
Client
Produs: BCA