Piața imobiliară românească este extrem de dinamică și în continuă expansiune. Pe de o parte, unii dezvoltatori imobiliari își anunță intrarea pe piață, în timp ce alții, deja existenți, lansează noi proiecte rezidențiale.
Ce se întâmplă de fapt?
În România aproape orice petic de pământ devine ținta dezvoltatorilor imobiliari. Rezultatul? Construcții care nu se încadrează absolut deloc în peisajul urban cum ar fi un bloc construit în mijlocul unui cartier de case, o construcție ridicată lângă o stație peco și lista poate continua…
Cu toate că normele din domeniu au devenit mai exigente, cadrul legislativ nu îi împiedică pe constructori să execute lucrări slabe în continuare. Nici Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-urile) nu sunt corect reglementate, iar constructorii profită din plin de aceste carențe din sistem.
Profitul unora calcă în picioare viețile altora
Interesul dezvoltatorilor imobiliari este să-și maximizeze profitul cu cheltuieli minime. Prin urmare, cei mai mulți dintre ei construiesc cu materiale de calitate inferioară, iar execuția lasă destul de mult de dorit. Un dezvoltator imobiliar construiește cu aproximativ 200-300 euro/mp + teren, iar apoi vinde mp construit dublu chiar triplu. Au fost cazuri în care oamenii au făcut credite bancare pentru a-și plăti în avans locuința aflată în stadiul de proiect, iar la scurt timp dezvoltatorul a intrat în insolvență. Pentru a-și reduce și mai mult costurile de construcție, unele entități au ridicat blocuri pe care nu le-au mai conectat la sistemele de utilități. Acest lucru se traduce prin nefuncționalitatea locuinței și costuri mari pentru racordarea la utilități.
Era cartierelor rezidențiale
Există arhitecți care sunt de părere că unele proiecte rezidențiale oferă condiții mult mai slabe decât cartierele construite în comunism. Majoritatea constructorilor nu amenajează perimetrul aferent complexului rezidential. Nu puține sunt cazurile în care drumurile de acces către ansamblul rezidențial sunt pline de gropi, nu sunt asfaltate, iar noroiul acaparează tot atunci când sunt anunțate precipitații.
În loc de concluzie…
Maximizarea profitului cu costuri minime este o practică întâlnită la majoritatea producătorilor de bunuri, nu doar la dezvoltatorii imobiliari. Cel mai sănătos este să vă informați bine atunci înainte să faceți o investiție imobiliară.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Cât costă o placă de gard din beton? Factori care influențează prețul și sfaturi pentru alegerea optimă
mart.
La ce distanță se plantează nucii față de gardul vecinului? Ghid complet pentru o plantare corectă și evitarea conflictelor
mart.
Mobilier de grădină rezistent la intemperii: soluții pentru orice anotimp
mart.
Tendințe moderne în designul gardurilor din șipcă metalică: Eleganță, durabilitate și inovație pentru 2025
mart.
Avantajele utilizării spumei poliuretanice cu celulă deschisă: Soluția ideală pentru izolație eficientă
mart.
Depozit Virtual a învins Giganții! Povestea echipei care a surclasat branduri internaționale în competiția „Run for Your Brand”
mart.