constructii santier muncitori foto FMI Facebook

Cum speculează depozitele creșterea prețurilor la materialele de construcții

Îți amintești că te-am tot întrebat cine este alături de tine când construiești? Probabil vei răspunde că depozitele de materiale de construcții sau alte magazine de profil îți vor întinde mereu o mână de ajutor. Chiar așa să fie?

Ne confruntăm cu o inflație record, iar asta se vede în prețurile care cresc de la o zi la alta la energie, carburanți, materiale de construcții, produse alimentare, etc. Scumpirea materialelor de construcții îi afectează pe producători și distribuitori. Materiile prime sunt aduse preponderent din afara Europei, iar importurile vin la pachet cu taxe și costuri mari de transport. Criza materiilor prime a dus la scumpirea producției materialelor, iar acest lucru se traduce prin scumpirea prețurilor de la raft.

Numai în ultimele luni fierul a înregistrat scumpiri de 30-50%, polistirenul de 60%, iar vata minerală și-a dublat prețul. Există depozite și magazine mari care se aprovizionează constant cu marfă și depozite mici care funcționează cu un flux mai mic de aprovizionare. Specula cu materiale practicată de comercianți este simplă: la fiecare nouă aprovizionare se scumpesc inclusiv produsele deja existente pe stoc.

Profit cu orice preț

Comercianții fac orice pentru un profit cât mai mare. Pornim acum pe drumul speculării prețului final de la raft din depozite cu un exemplu concret și simplu. Un client are nevoie de oțel beton. Într-un depozit 1 kg de Oțel Beton BST 500 se vinde cu prețul de 7,45 lei/kg la momentul redactării acestui articol. Același produs costa 5,21 lei/ kg în luna februarie, iar la finalul anului 2021 prețul era 3,90 lei/ kg. Aparent, diferențele sunt mici, dar la cantități mari vei plăti sume importante de bani.

Probabil oțelul beton pe care vrei să-l cumperi a ieșit pe porțile fabricii în primăvara anului trecut, iar de atunci își așteaptă cumpărătorul în depozit. Oțelul produs înainte de valul de scumpiri se vinde la același preț cu cel produs astăzi. Același lucru se întâmplă cu stocurile vechi de materiale de construcții. Comercianții cu stocuri obișnuiesc să scumpească și produsele din loturile vechi în momentul în care doar aud că se vor mări prețurile.

 

img dirigentie de santier 640x400 1

Simulare costuri

Să presupunem că ai nevoie de 1000 kg de oțel beton. Privește cum specularea prețurilor are un impact negativ asupra bugetului tău:

  • martie 2022 – 7,45 lei/kg x 1000 kg = 7450 lei
  • februarie 2022 – 5,21 lei/kg x 1000 kg = 5210 lei
  • decembrie 2021 – 3,90 lei/kg x 1000 kg = 3900 lei

Diferențele nu sunt deloc de neglijat. Aceeași cantitate de oțel beton costă aproape dublu comparativ cu luna decembrie a anului 2021. Oțelul beton din decembrie a înregistrat scumpiri peste scumpiri, iar astăzi aproape că și-a dublat prețul. Clientul final este cel care suportă toate majorările de preț. Mai spui acum că depozitele sunt alături de tine când construiești?

 

Sfaturi utile pentru a vă feri de prețuri exagerate

În ziua de astăzi atenția este vitală. Nu cumpărați materiale de construcții din primul depozit în care ați intrat. Ar fi bine să verificați și în mediul online deoarece puteți găsi produsele necesare la un preț mult mai bun. Alte sfaturi utile ar fi să cereți minim 3 oferte din locuri diferite înainte de a lua decizia de a cumpăra. 

În plus:

  • Nu este mereu indicat să mergeți pe recomandările primite de la prieteni sau cunoscuți. 
  • Evitați să amestecați manopera cu materialele sperând că veți ieși pe plus. 
  • Nu acceptați să oferiți bani meseriașului pentru a vă cumpăra materialele dintr-un loc „pe care îl știe el” deoarece acest lucru va avea un impact negativ asupra bugetului dumneavoastră, iar meseriașul va primi comisioane din partea depozitului de unde vă cumpără produsele necesare.

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă