Achiziția materialelor de construcții poate fi un proces amplu și riscant pentru oamenii care nu au cunoștințe de specialitate. În lipsa unei informații clare și a unui consultant, clienții cumpără produse (mai) slabe care le afectează bugetul și calitatea lucrării.
Nu poți să le știi pe toate
Informația corectă îți scade din cheltuieli este principiul după care ar trebui să se ghideze toți oamenii. Nimeni nu își dorește să construiască de dragul de a construi, ci își dorește o lucrare solidă și durabilă care să-i acopere toate nevoile în mod optim. Oferta de materiale de construcții din magazinele clasice și online este variată, pentru aceeași categorie de produs fiind numeroase alternative și branduri.
Ce arată studiile
Un studiu realizat de IBC Focus arată că principalul criteriu care stă la baza oricărei achiziții este durabilitatea în timp a produsului. Oamenii nu ignoră nici garanția oferită de producător și nici specificațiile tehnice. Cele mai căutate produse sunt cele care au cei mai mari indicatori de performanță.
Paza bună trece primejdia rea
Sfatul unui meseriaș sau al unui constructor este foarte important. Nu are sens să cumpărați singuri materialele intuitiv, crezând că anumite produse se potrivesc cu lucrarea pe care o aveți de făcut. Din contră. Riscați să ajungeți în situația în care produsele cumpărate să nu fie indicate pentru tipul lucrării pe care o aveți de făcut.
De asemenea, evitați să cereți prețurile pe mp, mai ales pentru acoperiș pentru că veți fi păcăliți foarte ușor. Cel mai indicat este să mergeți cu lista făcută de meseriaș, care conține tot necesarul de produse, nu doar învelitoarea (țigla metalică, tablă cutată), ci și accesoriile în mai multe locuri pentru a cere oferte. Iar când faceți asta, trebuie să comparați același brand și aceeași calitate a produselor pe care le căutați.
Accesoriile pot fi mai scumpe decât produsul de bază
Orice lucrare presupune și accesorii. De multe ori găsiți produsul locomotivă/ tractor la un preț foarte bun, iar acest lucru vă încântă și considerați că ați tras lozul câștigător. În astfel de cazuri, accesoriile (șuruburi, cuie, cleme, etc) sunt mult mai scumpe, iar uneori pot costa la fel ca produsul principal.
Graba strică treaba
Majoritatea oamenilor sunt contratimp, iar din această categorie fac parte și cei care muncesc în străinătate, dar construiesc în România. Este evident că nu poți termina un proiect în 2-3 săptămâni, atât cât durează concendiile românilor de peste graniță. Și cum, poate, răbdarea nu este punctul lor forte, aceștia se opresc și cumpără materiale din primul depozit pe care-l văd. Ei nu au de unde să știe, dar materialele de acolo pot fi dintr-un stoc mai vechi cu preț mai ridicat, iar dacă ar extinde căutările ar putea găsi necesarul de produse la un preț corect.
Delegarea achiziției materialelor de construcții este tot o formă de risipă financiară. Meseriașul responsabil de cumpărarea materialelor nu va umbla din depozit în depozit ca să caute cel mai bun preț. Produsele vor fi cumpărate strict de la magazinul/ depozitul cu care are înțelegeri tacite de pe urma cărora el obține comisioane sau alte foloase materiale. Aceasta este o piață despre care nu vorbește nimeni, dar de pe urma căreia beneficiază foarte mulți meseriași, constructori și chiar arhitecți.
Nu amesteca manopera cu materialele
Separarea manoperei de materiale este formula câștigătoare deoarece îți va oferi transparență asupra costurilor din fiecare etapă a proiectului tău. Fiind amestecate, constructorul se orientează spre materiale mai slabe calitativ pentru a rămâne cu cât mai mulți bani din manoperă. Asta se traduce într-o lucrare cu materiale mai slabe și o durată de viață redusă.
Ce e scris, rămâne scris
Este recomandat să faci un contract scris cu constructorul care se ocupă de proiectul tău în care să stipulezi și anumite clauze. Un document scris are o încărcătură mult mai puternică, poate fi dovedit și verificat în cazul în care una dintre părți nu-și respectă promisiunea.
Consultanța este colacul de salvare
Încet și sigur oamenii se educă, iar numărul celor care apelează la servicii de consultanță crește exponențial. Un consultant tehnic care cunoaște piața și caracteristicile produselor va ști mereu să-ți identifice, să-ți înțeleagă nevoile și să-ți ofere sfaturi prețioase pe care un vânzător dintr-un hipermarket nu ți le-ar oferi. Fiecare producător/ brand de materiale de construcții lansează constant produse noi cu specificații din ce în ce mai bune care pot fi integrate în numeroase tipuri de lucrări și proiecte. Consultantii sunt mereu la curent cu ultimele noutăți din industrie.
Un exemplu concret
Fereastra este cea mai importantă piesă dintr-o locuință și, în același timp, calea către pierderi termice și infracțiuni. A-ți monta o fereastră ieftină te poate costa scump, căci pierderile de căldură le vei suporta în factura de la gaze. O fereastră slabă calitativ va permite apariția condensului și igrasiei și vei fi nevoit să o înlocuiești mult mai repede decât prevede producătorul.
Designul adaptabil al clădirilor pentru viitor
nov.
Sisteme moderne de ventilație în clădiri
nov.
Cum contribuie panourile sandwich la reducerea timpului de execuție în construcții
nov.
Cum să repari un acoperiș din țiglă metalică: Ghid pas cu pas pentru micile defecțiuni
nov.
Cum să alegi profilele decorative potrivite pentru fațada casei tale
nov.
10 idei creative de pavaj pentru curțile mici
nov.