Ușile de interior au rolul de a ne oferi siguranță, intimitate, dar și de a schimba aspectul unui camere. Pe piața materialelor de construcții există numeroase modele de uși, iar diversitatea te poate determina să iei mai greu o decizie asupra modelului potrivit. Iată de ce ar trebui să ții cont înainte de a-ți cumpăra uși de interior.
Măsoară de două ori, montează o dată
Înainte să mergi la magazin sau să le comanzi online este necesar să faci câteva măsurători. Dacă vrei să înlocuiești ușile existente, măsoară-le pentru a afla dimensiunile exacte. În cazul unor măsurători la gri (șapă turnată și pereții tencuiți) trebuie să măsori golul de ușă.
E sens unic
Alege sensul de deschidere al ușilor: spre stânga sau spre dreapta. Dacă balamalele sunt poziționate pe partea stângă ușă se deschide spre dreapta. Dacă sunt pe partea dreaptă, atunci ușa se deschide spre dreapta.
Materialul din care sunt făcute
Materialele folosite la fabricarea ușilor sunt lemnul masiv, MDF (Medium Density Fibreboard = placă din fibre lemnoase cu densitate medie) sau PAL (plăci din așchii de lemn). Ușile din lemn masiv sunt extrem de rezistente și oferă o izolație fonică excelentă având în vedere că lemnul absoarbe sunetul. Prețul este piperat, dar investiția este sigură și durabilă. MDF este un material dens, puternic și destul de rezistent. De asemenea, oferă o izolație fonică foarte bună, iar prețul este mai accesibil comparativ cu ușile din lemn masiv. În schimb, ușile din PAL sunt o alternativă de buget foarte abordată.
Asortează ușile cu parchetul
Nu trebuie să cumperi uși pentru camerele tale la întâmplare. Înainte de a lua decizia finală ține cont de umătoarele ponturi:
- nuanțele închise micșorează spațiul și întunecă, în timp ce tonurile deschise măresc spațiul vizual și se asortează mai ușor;
- este indicat ca nuanțele ușilor să se regăsească și în pardoseală;
- ușile albe se potrivesc atât cu pardoseala deschisă cât și închisă;
- nu neglija stilul de amenjare interioară din casa ta;
Izolare fonică și termică
Ușile de interior păstrează căldura în cameră și împiedică pătrunderea sunetelor deranjante. Se recomandă ca grosimea stratului izolant de lemn sau vată minerală folosit sa fie de 40-50 mm.
A fi sau a nu fi funcțional
Designul este cel care primează, însă funcționalitatea este cea care contează cu adevărat. Pentru o cameră mică si slab iluminată natural, specialiștii recomandă o ușă cu inserții de sticlă. O cantitate mai mare de lumină va lăsa impresia că spațiul este mai mare.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.