TS40

Certificat energetic pentru clădiri

Necesar sau nu?

Certificatul de performanță energetică pentru clădiri (sau certificatul energetic) este un document legal care arată cât de performant este un imobil sau o parte a acestuia (un apartament, de exemplu) din punct de vedere al consumului energetic (care este performanța energetică a acelei clădiri).

De când?

A fost introdus relativ recent în țara noastră, iar obligația ca acesta să existe în cazul tranzacțiilor imobiliare (vânzare sau închiriere) a fost introdusă din 19 iulie 2013, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 159 din 2013, care a modificat și completat Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.

De ce este necesar un certificat energetic pentru clădiri?

Poate mulți consideră acest document un alt act de birocrație inutilă, dar nu este așa. Rolul lui principal este cel de informare și conștientizare.

Beneficii

Ca urmare a existenței acestui act, cei interesați pot cunoaște care este eficiența energetică a imobilului și-și pot face o idee despre costurile viitoare de întreținere. Astfel proprietarul imobilului / apartamentului știe cât de eficient din punct de vedere al consumului energetic este bunul său imobiliar și poate lua măsuri în cunoștință de cauză.

Diferențe 

Pentru proprietarii unui imobil încadrat într-o clasă energetică superioară, existența acestui act doveditor poate conduce la obținerea unui preț mai bun sau o tranzacționare mai rapidă. Pe baza acestor informații centralizate la nivel de țară, autoritățile statului pot elabora statistici și stabili politici care să conducă la reducerea poluării și a consumului energetic.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.