Cum se preconizeaza ca din noiembrie vor fi obligatorii centralele termice cu condensare, Casa de Comenzi vindem-ieftin.ro te ajuta sa intelegi ce inseamna condensarea si sa iti alegi varianta corecta de centrala care sa se plieze pe nevoile tale.
Indiferent ca este vorba de o centrala termica individuala sau de incalzire centralizata atunci cand se doreste inlocuirea echipamentului de incalzire trebuie sa fiti informati.
Astfel, atunci cand discutam de incalzire trebuie sa stiti care este necesarul de caldura, deoarece in functie de acesta se determina puterea termica a centralei. Determinarea corecta a necesarului va creste in mod automat randamentul, eficienta si siguranta in exploatare a centralei.
Calculul necesarului de caldura este conform cu STAS 1907 si este exprimat in Watti. Insa calculul este unul destul de complex si tine cont de mai multi indici: temperatura exterioara conventioanala data de zona climatica(vezi harta cu zone), adaosul pentru compensarea suprafetelor reci, coeficientul de corectie, fluxul termic cedat prin sol, numarul de consumatori de apa menajera, volumul incaperilor, numarul de bai și bucatarii, inaltimea incaperilor, izolarea termica a cladirii, confortul termic al utilizatorului, pierderile termice pe traseul de distributie a agentului termic etc. Acest stas nu se aplica spatiilor subterane, spatiilor inchise lipsite de masivitate termica.
Avand in vedere complexitatea acestui calcul lasati-l in seama unui instalator, dar, daca va incumetati sa faceti un calcul estimativ, iata formula:
Suprafata cladire (mp) x inaltime incapere= volum (metri cubi)
volumul x indicele unei cladiri izolate (stas: 50 W/mc )= Watti : 1000= kW
Exemplu:
70 mp x 2,5m= 175mc
175mc x 50 W/mc= 8750W : 1000= 8,75kW
In concluzie, pentru o suprafata cu caracteristicile de mai sus este nevoie de o centrala cu putere termica cel putin egala cu 8,75kW la care se mai adauga maxim 10%. Daca sunteti cu necesarul intre 2 repere, va recomand sa alegeti varianta superioara.
Trebuie sa stiti ca o centrala termica de 24 kW poate asigura incalzirea unor suprafete de pana la 170 mp cu o baie si o bucatarie.
Centrala termica Immergas Victrix Zeus 26 ERP 24 Kw
In cazul in care avem mai mult de o baie si o bucatarie putem opta pentru o centrala cu boiler incorporat de 24 kW sau pentru o centrala fara boiler de 28 kW.
Centrala termica Immergas Victrix TT
Pentru case mari, vile, pensiuni cu suprafete de incalzit de peste 200 – 230 mp, se recomanda centrale cu puterea de 32 kW si mai mult.
IMPORTANT: temperaturile ideale pentru locuinte sunt: dormitor 20°C, camera de zi 20°C, bucatarie 18°C, baie 22°C.
Cand achizitionati o centrala trebuie sa fiti atenti la urmatoarele elemente:
-performanta: asigurarea unui debit mare de apa calda menajera pe minut la o diferenta de temperatura mare ΔT (diferenta dintre apa rece care intra in schimbatorul de caldura si cea calda care iese);
-rezerva de apa calda menajera: boilerul incorporat are avantajul de a asigura apa calda simultan pentru mai multi consumatori (baie si bucatarie);
-eficienta energetica(numar de stelute);
-protectia electrica
-echipamente suplimentare care te ajuta sa economisesti si sa te simti in siguranta:
*termostatul de ambient cu fir (se leaga la centrala termica) sau wireless (se conecteaza prin unde radio cu centrala termica); nu trebuie montat langa fereastra;
Centrala termica Ariston Genus Premium Evo
*cronotermostatul de ambient are aceleasi functii ca termostatul dar, in plus, poate fi programat pe zile și pe mai multe plaje de temperaturi;
*sonda exterioara de temperatura masoara temperatura exterioara si transmite datele centralei termice, aceasta adaptandu-si setarile de temperatura in functie de temperatura de afara;
*alarma de gaz metan si monoxid de carbon = echipament de siguranta care determina pierderile accidentale de gaze sau monoxid de carbon din incaperea unde este montat. Este eficient daca este conectat la o electrovana care in caz de scurgeri inchide automat alimentarea cu gaz a instalatiei.
Centralele care functioneaza pe principiul condensarii
Pro:
- eficienta ridicata datorita utilizarii energiei de condensare suplimentare
- consum redus cu 25% fata de centrala conventionala
- pretabila mai ales la incalzirea in pardoseala
- solutii tehnice multiple: doar cu incalzire sau cu posibilitatea de conectare la un boiler extern, cu boiler incorporat, cu preparare instantanee de apa calda menajera
- gama variata de puteri
- ușurința in exploatare
- evacuarea gazelor arse printr-o tubulatura concentrica orizontala(tip ventuza) care nu mai solicita un cos de fum
- o solutie viabila cu o amortizare a investitiei intr-un interval de timp mai mic decat durata de viata a centralei.
Contra:
-trebuie indeplinite conditii legate de izolarea imobilului
-dimensionarea centralei termice si a instalatiei de incalzire trebuie facuta corect
-condensul rezultat in urma procesului de functionare este in cantitati relativ mari si necesita scurgere
-condensul este usor acid astfel incat in cazul unor centrale termice de o mai mare capacitate este necesara instalarea unei statii de neutralizare condens.
Block "block-footer-articole" not found
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.