ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa exterioara

Ce trebuie sa stii despre Tencuiala Decorativa

Cieste tot ce trebuie sa stii despre Tencuiala decorativa!

O casa este intotdeauna “acasa” cand este realizata din lucruri si clipe frumoase: o mica poveste ce planeaza asupra constructiei, o arhitectura reusita. Tinand cont de aceste date deosebite ale problemei ar fi pacat sa nu alegem si cele mai bune materiale de constructie. Unul din aceste materiale importante ce asigura “coperta” unei case, aspectul estetic al acesteia este tencuiala decorativa.

Fie ca dorim sa stilizam sau sa finisam peretii la exterior si interior tencuiala decorativa este cea mai buna solutie. Poate fi utilizata astfel la finisarea sistemelor de izolatie termica si de asemenea ca strat final peste tencuiala de baza (ciment, var-ciment), tinci, beton sau peste tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci.

Tencuiala decorativa este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, folositi in primul rand pentru a asigura protectia constructiei impotriva factorilor externi. Exceptand calitatea de a mari rezistenta in timp a constructiilor, decorativa asigura o aerisire corecta a peretilor prevenind astfel aparitia igrasiei in interior.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate in stilizarea peretilor se recomanda folosirea tencuielii decorative profesionale in detrimentul celei casnice. Cea profesionala este colorata in fabrica si detine garantia de calitate atestata de provenienta de la producatori de renume: Weber, Caparol s.a.

Spre deosebire de tencuiala casnica cu silicon cea profesionala este tencuiala siliconica creandu-se astfel de cele mai multe ori confuzie intre cele doua tipuri. Aceasta din urma este un material pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici, dar si adaos de cuart si granule de marmura. Ca si caracteristici: rezistenta sporita la apa, flexibilitate si se recomanda in special pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi sau finisarea termosistemelor caselor nou construite.

Aplicarea Tencuielii decorative WEBER

Tencuiala decorativa aplicare

PREGATIREA SUPORTULUI

Suprafata suport trebuie sa fie curata, nedeformabila, uscata, fixa si lipsita de substante antiaderente (eflorescenta, bitum, praf, etc.), sa nu fie inghetata si sa aiba varsta de maturare si capacitatea portanta necesara. Inainte de aplicarea tencuielii decorative, pentru a reduce / uniformiza absorbtia de apa a suportului si pentru a imbunatatii aderenta, se aplica un strat de grund si se lasa sa se usuce timp de 5-12 ore.

MOD DE PREPARARE SI DE LUCRU

Pentru a se obtine o culoare cat mai uniforma, este recomandat sa se amestece continutul mai multor galeti, cantitatea de tencuiala decorativa necesara pentru suprafata unui perete.

Aplicarea:

Materialul astfel obtinut se intinde pe suprafata suport cu ajutorul unei gletiere din otel inoxidabil in grosimea celei mai mari granule din material (1,5; 2 mm in functie de granulatie). Recomandare: pentru obtinerea cat mai usoara a structurii, aplicarea trebuie sa fie facuta in strat cat mai subtire, conform celor descrise mai sus.

Obtinerea structurii:

Structura tip „bob de orez” sau „aglomerat” se obtine la granulatia R954 – cu granule fine si R654 – cu granule medii, prin driscuirea circulara, iar structura tip „scoarta de copac” sau „zgariat” se obtine la granulatia R653 – cu granule de rolare, prin driscuirea in sens liniar sau circular a tencuielii cu o gletiera de plastic, dupa cca. 5-15 minute sau imediat dupa aplicare, in functie de conditiile atmosferice (cand materialul nu se mai lipeste de gletiera de plastic).
Aplicarea tencuielii se face fara intrerupere pe suprafata unei fatade, folosind metoda „umed pe umed” pentru a evita aparitia imbinarilor si diferentelor de structuri.

RECOMANDARI

Lucrarile vor fi executate la o temperatura a aerului si a suportului de la +5oC pana la +30oC. Nu se aplica pe vant puternic, ploaie sau pe suprafete expuse direct razelor solare. Tencuiala proaspat aplicata trebuie protejata de razele solare, ploi, inghet sau alte intemperii pana la uscare. In conditii de umiditate ridicata si temperaturi scazute realizarea structurii necesita in prealabil o „driscuire de proba”. Dupa terminarea aplicarii, galeata se inchide ermetic pentru ca materialul ramas sa nu se intareasca. Uneltele folosite se spala cu apa imediat dupa utilizare.

Va invitam sa cititi mai multe articole interesante saptamanal.

Block "block-footer-articole" not found