Ce se intampla cand alegi proiectantul pe criteriul celui mai mic pret

Ce se întâmplă când alegi proiectantul pe criteriul celui mai mic preț?

Cu ce am greșit?

„Graba strică treaba”, spune o veche vorbă românească. A construi o casă este un proces care implică mai multe etape. Daca adăugăm și câțiva stropi de nerăbdare, ei bine, casa visurilor s-ar putea să se transforme într-un fiasco. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii o fac se referă la gestionarea incorectă a banilor de care dispun. Orice construcție indiferent de formă, mărime sau poziționare implică niste costuri cu proiectarea, avize și certificate, materiale, manoperă, etc.

Cât dai, atâta face…

Proiectul casei este o etapă tratată extrem de superficial de unii oameni. Un proiect reușit și funcțional necesită minim 4 întâlniri cu proiectantul. Acesta este „artistul” care va pune cap la cap toate ideile și gândurile tale și le va aduce cu un pas mai aproape de realitate. Un proiect ieftin este similar cu o iluzie care se va spulbera mult mai devreme decât îți poți imagina. Încă din faza de proiect se pun la punct detalii esențiale ce țin de amplasarea și compartimentarea casei, de numărul de camere, de poziționarea ferestrelor și chiar o simulare cu piesele de mobilier pentru a avea o imagine de ansamblu finală. Cu alte cuvinte, proiectantul se asigură inclusiv de expresivitatea și funcționalitatea viitoarei tale case.

Există cazuri de clienți care nu au fost dispuși să plătească în plus pentru a mări puțin suprafața unor camere și implicit a casei astfel încât la final să se bucure de o casă perfect funcțională și practică. Nu spun că a-ți cumpăra un apartament într-un bloc nou este un lucru rău sau greșit. Departe de mine gândul acesta. Un strop de atenție și de inspirație te poate salva de neplăcerile viitoare. Înainte de a semna contractul cu dezvoltatorul imobiliar, este indicat să mergi la vizionare și cu un arhitect sau inginer proiectant care îți poate oferi un punct de vedere sigur și avizat despre construcție. Site-urile și informațiile prezentate în mediul online pot induce în eroare de cele mai multe ori, însă ochiul vigilent al arhitectului/ inginer nu dă greș niciodată.

Unde-s doi, puterea crește

Poate că mulți nu știu, dar proiectantul oferă suport clienților în obținerea avizelor și certificatelor pentru construcția propriu zisă. Chiar și așa, unii clienți au preferat să se lupte singuri cu birocrația din România pentru a mai „economisi” ceva bani. Nu uita nici de curte sau de garaj. Degeaba ai casa visurilor dacă curtea este nefuncțională sau aproape inexistentă. În cazul în care vrei și garaj, ei bine, acesta trebuie proiectat de la bun început.

Nu construiești o casă în fiecare zi

Calitatea și funcționalitatea casei sunt cele mai importante aspecte. Este mai bine să plătești un preț corect, chiar dacă ajunge la limita bugetului, iar apoi să beneficiezi de o construcție trainică, în loc să plătești mai puțin și să decontezi toate neplăcerile cauzate de funcționalitate și calitate.

Mult succes!

P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.

Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”

#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.