Cover Teza Saptamanii 15

Ce nu-ți spune arhitectul?

Fiecare viitor proprietar își imaginează călătoria către casa ideală ca un drum drept și luminat. Treci de la concept la realitate cu ajutorul unui arhitect, însă drumul acesta este adesea sinuos și plin de surprize neașteptate.

Ce rol are arhitectul în povestea asta?

Pe scurt, arhitectul proiectează o construcție nouă, iar prin abilitățile de desen și tehnicile folosite reușește să dea viață unei construcții funcționale, sigură, durabilă și estetică. Teoretic, acesta ține cont de dorința și specificațiile clientului și încearcă să se încadreze într-un anumit buget. Practic…

Un arhitect nu e doar un desenator de planuri, ci un creator de vise spațiale. El ia dorințele tale și le transformă în structuri de beton și sticlă. Însă, în această transformare, apar adesea discrepanțe între teorie și practică, între planul ideal și aplicarea lui.

A greși e omenește

Greșelile în proiectare sunt ca niște fantasme: nu le vezi până nu e prea târziu. Erorile arhitectului pot duce la costuri neașteptate pentru tine, iar aceste „surprize” financiare sunt rareori discutate în întâlnirile preliminare.

Fiecare casă și fiecare proiect vine cu particularitățile sale. Au existat situații în care unele detalii au fost incorect proiectate, iar acest lucru s-a observat abia pe șantier. Din pacate, erorile de proiectare ale arhitectului le vei deconta singur abia atunci când vei fi nevoit sa refaci partea contruită după schițele gresite.

Complexitatea proiectului versus interpretarea arhitectului

Ceea ce pare simplu pentru tine poate fi văzut ca un proiect complex de arhitect. Această diferență de percepție duce adesea la extinderea neașteptată a termenelor de proiectare. Chiar dacă tu îți dorești o casă într-o nuanță relativ simplă și minimalistă, arhitectul îți va spune că proiectul tău este dificil și că proiectarea va dura mai mult decât de obicei. Să fim realiști, proiectarea unei case nu se realizează chiar peste noapte, dar nici nu durează luni bune așa cum se întâmplă în unele cazuri.

Zic ca tine, fac ca mine

Pentru a evita aceste surprize, tratează întâlnirea cu arhitectul ca pe o consultație importantă. Pune întrebări, solicită clarificări și stabilește detalii precise despre desfășurarea colaborării.

Clientul se așteaptă ca arhitectul să vină destul de des pe șantier și să monitorizeze modul în care schițele prind viață. În realitate nu este chiar asa, iar arhitecții omit să spună acest lucru. Asta nu înseamnă că arhitectul nu vine deloc pe santier. Ce-i drept, este mai mult absent decât prezent pe șantier, iar asta o vei afla pe parcurs.

În altă ordine de idei, lucrarea este coordonată de un șef/ diriginte de șantier care uneori face exact ce își dorește, chiar dacă se detașează de proiect și de nevoile clientului.

Cum poți evita neplăcerile și „surprizele” ulterioare

Mersul la arhitect poate fi comparat cu mersul la medic. Este important să ceri și o a doua părere asupra proiectului tău. Solicită cât mai multe informații din partea arhitectului și stabilește până în cele mai mici detalii modul în care se va derula colaborarea. În lumea arhitecturii, este crucial să menții o comunicare deschisă și să fii pregătit pentru posibilele neconcordanțe între visul tău și realitatea construcției. Un plan bine gândit și o colaborare transparentă pot transforma procesul de construcție într-o experiență plăcută, fără surprize neplăcute ascunse.

Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc

➡️ Trimite lista acum

Construiește inteligent cu Depozitul Virtual.

Lasa-ne o solicitare si te vom contacta pentru sfaturi si oferta de pret

Cere oferta

Cumperi totul dintr-un singur loc

Vezi categorii produse

Materiale
Structura Fundatie

Vezi preturi

Beton de Statie
la Cifa

Vezi preturi

Panouri Sandwich
Acoperis -Perete

Vezi preturi

Tevi Rectangulare
Patrate - Rotunde

Vezi preturi

Pavaje
Borduri

Vezi preturi

Sipca
Metalica

Vezi preturi

Sisteme Complete
Acoperisuri

Vezi preturi

Tabla Cutata
Tabla Ondulata

Vezi preturi

Experienta clientilor

Adeziv / Rigips

De ce alegem vindem-ieftin? Pentru ca totul se face rapid, in conditii de siguranta. Foarte simplu si merita! Recomand cu toata increderea!
Produs :Adeziv/Rigips

Polistiren

Sunt foarte multumit de colaborarea cu consultantul! Recomand la toata lumea!
Client
Produs: Polistiren

Panouri Sandwich

Livrare la timp, chiar mai repede, marfa de calitate. Vindem-Ieftin fac traba buna! Foarte repede! Foarte seriosi!
Client
Produs: Panouri Sandwich

Panouri Sandwich – Hala

Sunt foarte operativi! O sa mai colaborez cu ei! Vindem-ieftin.ro este cea mai ieftina firma de pe piata care are cele mai bune oferte.
Client, jud. Cluj
Produs: Panouri Sandwich - Hala

Materiale pentru Acoperis

Sunt foarte incantat pentru comanda care am primit-o.
Comanda: Materiale acoperis

Polistiren

Foarte rapizi si prompti iar preturile destul de bune! Foarte multumit de timpul si pretul acordat!
Client
Produs: Polistiren