Cei mai mulți dintre oameni au în minte imaginea perfectă a casei pe care vor să o construiască. După perioada de research, următorul pas este întâlnirea cu arhitectul pentru a pune cap la cap toate ideile și a schița casa mult dorită. Pe scurt, arhitectul proiectează o construcție nouă, iar prin abilitățile de desen și tehnicile folosite reusește să dea viață unei construcții funcționale, sigură, durabilă și estetică. Teoretic, acesta ține cont de dorința și specificațiile clientului și încearcă să se încadreze într-un anumit buget.
„Proiectul este greu, mai rar așa casă”
Chiar dacă tu îți dorești o casă într-o nuanță relativ simplă și minimalistă, arhitectul îți va spune că proiectul tău este dificil și că proiectarea va dura mai mult decât de obicei. Să fim realiști, proiectarea unei case nu se realizează chiar peste noapte, dar nici nu durează luni bune așa cum se întâmplă în unele cazuri.
A greși e omenește
Fiecare casă și fiecare proiect vine cu particularitățile sale. Au existat situații în care unele detalii au fost incorect proiectate, iar acest lucru s-a observat abia pe șantier. Din pacate, erorile de proiectare ale arhitectului le vei deconta singur abia atunci când vei fi nevoit sa refaci partea contruită după schițele gresite.
Zic ca tine, fac ca mine
Clientul se așteaptă ca arhitectul să vină destul de des pe șantier și să monitorizeze modul în care schițele prind viață. În realitate nu este chiar asa, iar arhitecții omit să spună acest lucru. Asta nu înseamnă că arhitectul nu vine deloc pe santier. Ce-i drept, este mai mult absent decât prezent pe șantier, iar asta o vei afla pe parcurs. În altă ordine de idei, lucrarea este coordonată de un șef/ diriginte de șantier care uneori face exact ce își dorește, chiar dacă se detașează de proiect și de nevoile clientului
„Țara celor 1000 de documente”
Nu are rost să intrăm acum în detalii despre lista documentelor de care aveți nevoie pentru a construi o casă. Este bine de știut că arhitectul este cel care solicită autorizația de planificare și consiliere de la departamentele guvernamentele de construcții, dar vei rămâne surprins când vei afla pe parcurs că ai nevoie și de alte autorizații, certificate sau documente pentru a-ți ridica casa visurilor.
Cum poți evita neplăcerile și „surprizele” ulterioare
Mersul la arhitect poate fi comparat cu mersul la medic. Este important să ceri și o a doua părere asupra proiectului tău. Solicită cât mai multe informații din partea arhitectului și stabilește până în cele mai mici detalii modul în care se va derula colaborarea.
Mult succes!
P.S. Teza săptămânii este modul nostru de a vă transmite un scurt rezumat despre eficiența în construcții și evitarea neplăcerilor.
Până atunci… „Nu crede, dar cercetează!”
#Prieteni ce construiesc pe fiecare stradă din România… apoi din lumea întreagă.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.
SOS Galați – Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de Inundații
sept.