Cazanul pe lemn in gazeificare
Desi ne place ca fiecare client sa-si formeze propriile impresii, de aceasta data trebuie sa incepem cu avantajele acestui cazan pe care le rezumam in trei paragrafe: Cazanul cu gazeificare
– ECO: nu polueaza la fel ca o soba normala care elimina multe substante nocive, nearse.
– EFICIENTA in consum: asigura o combustie eficace, in trei timpi, a materialului lemnos introdus (80-90%) ceea ce duce la un consum de lemne redus printr-o alimentare a cazanului mai rara.
– DURABILITATEA cazanului. Atentie insa la depunerile de gudron. Pentru a preveni aceste depuneri curatati peretii interiori o data pe saptamana.
Procesul de gazeificare nu este egal cu functionarea pe baza de gaz metan. Un astfel de cazan in gazeificare functioneaza cu material lemnos de dimensiuni diferite, dar cu o umiditate, de preferat, sub 15%, fara insa a depasi 21%. Daca lemnul nu este suficient de uscat si nu se asigura temperaturi ridicate de ardere se formeaza condens care favorizeaza aparitia gudronului pe peretii interiori ai cazanului. In timp, necuratarea gudronului scade randamentul si durata de viata a cazanului.
In functie de modul in care producatorul si-a proiectat camera de incarcare, materialul folosit la ardere trebuie sa fie doar lemn (cu 5cm mai mic in lungime decat camera de ardere si suficient de mic in diametru sa intre pe gura camerei de incarcare), cu o buna capacitate calorica, nefiind folosit carbunele, peletii sau alte reziduri lemnoase (rumegusul). Lemnul maruntit se foloseste mai putin si doar ca element aditional, deoarece aceste fragmente pot deteriora arzatorul.
Unii producatori au introdus noi tehnologii prin care este posibila arderea brichetilor de lemn, a rumeguşului sau a lemnului tocat in amestec cu lemnele de foc.
Echipa de la Casa de Comenzi va recomanda sa intrebati aceste detalii pentru a va asigura ca veti cumpara un produscorespunzator cerintelor voastre.
Cum functioneaza acest cazan in cativa pasi
1) Lemnul este introdus in magazia de lemne/camera de alimentare sau incarcare (in functie de model, camera superioara sau inferioara a cazanului) pentru uscare si eliminare a rasinilor naturale.
2) In timpul arderii este introdusa fortat o cantitate redusa de aer primar ceea de face ca lemnul sa devina jar incandescent si sa apara gazul de lemn. Acest amestec de gaz si aer este dirijat/aspirat printr-o duza refractara in zona de schimb unde se autoaprinde (flacara rasturnata).
3) In camera de ardere, in amestec cu aerul secundar, gazul arde la fel ca flacara de gaz.
4) Transferul de caldura la agentul termic se realizeaza prin schimbatorul de caldura al cazanului dupa care gazele de ardere sunt evacuate pe canalul de fum.
Astfel, lemnul nu se arde direct, ci gazele degajate din el.
Patul de reziduuri incandescente din interiorul cazanului va menţine caldura pentru 1 ora, iar apoi combustibilul este complet consumat. In acest sens, cazanul poate genera puterea nominala indicata timp de 4 ore.
Daca tot am vorbit de avantajele acestui tip de cazan, trebuie sa aducem in discutie si dezavantajele:
– o mare atentie la umiditatea lemnelor si la curatirea gudronului; Cazanul cu gazeificare
– cazanul incepe sa-si atinga puterea maxima data dupa 30 minute de la incalzire si timp de aproximativ 1,5 ore cazanul functioneaza cu putere redusa. Insa, se compenseaza cu faptul ca, timp de 4 ore, cazanul o sa functioneze la capacitatea indicata.
Pentru buna functionare a acestui cazan mai sunt necesare: Cazanul cu gazeificare
– Regulator termic cazan (de ex. Laddomat21) = este un sistem de pompe care asigura cresterea de temperatura pe retur;
– Siguranta de functionare termica (pentru protectie impotriva supraincalzirii);
-Puffer cu acumulare in straturi cu izolare pentru folosirea optima a caldurii;
-Vas de expansiune cu apa fierbinte (ca. 10% din volumul instalaţiei);
– In cazul unei circulatii deficitare prin cosul de fum este necesara dotarea cu o suflanta pentru tiraj artificial, suflanta care imbunatateste randamentul si garanteaza pornirea fara probleme chiar si cand caminul este rece. In plus, suflanta stabilizeaza arderea pe intreaga perioada de ardere si permite o functionare buna;
– Inaltimea camerei centralei termice trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite
operatiunile de curatare a cazanului (h > 2,2 m);
– Distanta dintre cazan si peretii laterali trebuie sa permita accesul usor la toate componentele cazanului;
– In incinta incaperii centralei termice nu trebuie sa existe niciun cablu sau instalatie
electrica care sa deserveasca alte echipamente decat cele strict aferente centralei termice;
– Cosul de fum trebuie dimensionat tinand cont de normele in vigoare in teritoriu.
Pentru calculul dimensiunii cazanului in functie de suprafata locuintei la o temperatura exterioara de -16°C (numarul de alimentari care trebuie efectuate zilnic pentru a acoperi necesarul de caldura):
Construcţie veche = 0,12 Kilowatt / m2
Construcţie nouă = 0,08 Kilowatt / m2
Locuinta cu energie redusa = 0,05 Kilowatt / m2.
La aceste valori se adauga necesarul zilnic de apa calda plus necesararul de 0,25 kW de persoana pe zi.
Calculul necesarului de caldura
Exemplul unei constructii noi cu suprafata locuibila de 150 m2 :
Puterea calorica de ardere = 25 kW x 4 h = 100 kWh
Necesar de căldură = 150 m2 x 0,08 kW/m2 = 12 kW
(12 kW x 24 h) : 100 kWh = 2,88 = cca. 3 alimentări ale cazanului.
Pentru detalii si modele de cazane in gazeificare, viziteaza-ne pe site-ul https://vindem-ieftin.ro.
Spor la construit!
Montajul ferestrelor de mansardă: Pași esențiali și greșeli de evitat
oct.
Cum să alegi bateria perfectă pentru lavoarul tău ?
oct.
Sisteme de colectare și utilizare a apei pluviale: O soluție sustenabilă pentru viitor
oct.
Top 5 tipuri de țiglă metalică și cum să le alegi în funcție de nevoi
oct.
De ce șipcile metalice sunt soluția perfectă pentru gardurile înclinate sau pe terenuri accidentate ?
oct.
Cele mai bune solarii legume
oct.