Piața imobiliară românească este extrem de dinamică și în continuă expansiune. Unii dezvoltatori imobiliari își anunță intrarea pe piață, în timp ce alții, deja existenți, lansează noi proiecte rezidențiale.
Ce se întâmplă de fapt?
În România aproape orice petic de pământ devine ținta constructorilor sau dezvoltatorilor imobiliari. Rezultatul? Construcții care nu se încadrează absolut deloc în peisajul urban cum ar fi un bloc construit în mijlocul unui cartier de case, o construcție ridicată lângă o stație peco și lista poate continua. Cu toate că normele din domeniu au devenit mai exigente, cadrul legislativ nu îi împiedică pe constructori să execute lucrări slabe în continuare. Nici Planurile Urbanistice Zonale nu sunt corect reglementate, iar constructorii profită din plin de aceste carențe din sistem.
Profitul unora calcă în picioare viețile altora
Abatarile de la stas sunt o metodă prin care constructorii își reduc costurile cu materialele, dar își maximizează profitul. O cantitate insuficientă sau o dimensiune mai mică a materialelor vitale pentru structura de rezistență a unui imobil, pot pune în pericol viața celor care locuiesc acolo în caz de calamitate.
O altă situație care merită abordată este cea a materialelor de construcții din gama eco. Când auzi „eco”, te duci cu gândul la ecologic. În realitate, nu este chiar așa. Eco reprezintă o abatere de la stas, produse mai subțiri, mai ușoare, mai mici, cu caracteristici mai slabe comparativ cu gamele profesionale. De exemplu, plasa sudată 8 eco este de 7,5.
Interesul este să-și maximizeze profitul cu cheltuieli minime. Prin urmare, cei mai mulți dintre ei construiesc cu materiale de calitate inferioară, iar execuția lasă destul de mult de dorit. Un dezvoltator imobiliar construiește cu aproximativ 400-500 euro/mp + teren, iar apoi ajunge să-l vândă chiar și de 4-5 ori mai scump.
Au fost cazuri în care oamenii au făcut credite bancare pentru a-și plăti în avans locuința aflată în stadiul de proiect, iar la scurt timp dezvoltatorul a intrat în insolvență. Pentru a-și reduce și mai mult costurile de construcție, unele entități au ridicat blocuri pe care nu le-au mai conectat la sistemele de utilități. Acest lucru se traduce prin nefuncționalitatea locuinței și costuri mari pentru racordarea la utilități.
„Paza bună trece primejdia rea”
Orice client poate evita surprizele neplăcute dacă se informează corect înainte de a bate palma cu dezvoltatorul imobiliar. Căutați informații despre dezvoltator și despre proiectele finalizate. Citiți recenziile celor care locuiesc acolo. Dacă ați cumpărat un apartament în stadiu de proiect, puteți programa câteva vizite pe șantier alături de un specialist în construcții. Acesta își poate forma o părere legată de modul în care imobilul este construit, iar în caz de nereguli, poate anticipa eventualele probleme. De asemenea, puteți verifica compania pe site-ul Ministerului de Finanțe pentru a vă asigura că au capacitatea financiară de a duce la final proiectul și că nu intră în insolvență.
De asemenea, toți oamenii care vor să construiască ar trebui să ceară 3 oferte din locuri diferite pentru aceeași listă de materiale cu scopul de a compara prețurile înainte de achiziție.
Maximizarea profitului cu costuri minime este o practică întâlnită la majoritatea producătorilor de bunuri. Cel mai sănătos este să vă informați bine atunci înainte să faceți o investiție imobiliară.
Economisește timp și bani pe materialele tale de construcție! Trimite lista de materiale și beneficiază de negociere, consultanță de specialitate și toate materialele într-un singur loc
Metode pentru a preveni acumularea gheții și a zăpezii fără a deteriora pavajul
dec.
Vată bazaltică vs. vată minerală: Ghid complet pentru alegerea materialului potrivit
dec.
Panourile sandwich și eficiența energetică în clădirile comerciale pe timp de iarnă
dec.
La ce distanță se construiește o casă față de gardul vecinului?
dec.
Soluții inovatoare cu profile zincate în arhitectura modernă
dec.
Cât de durabilă este țigla metalică? Testul timpului și al intemperiilor
dec.