download 3

150 km, 22 ore și o șosea supranumită „Drumul Morții”

150 km, 22 ore și o șosea supranumită „Drumul Morții”

5 noiembrie 2022 a fost o zi importantă și pentru Casa de Comenzi de Vindem-ieftin.ro. dar mai ales pentru fondatorul acesteia, Cosmin Răileanu, care a alergat de la Bacău la Râmnicu Sărat pentru a atrage atenția asupra siguranței rutiere. Acțiunea s-a derulat sub deviza „E85 – Drumul Morții – Vrem parapete pentru viață!”, iar Cosmin Răileanu a alergat 150 km în 22 de ore.

„Circul des pe această șosea, văd mai multe cruci decât separatoare de sens. Sper ca inițiativa mea să ridice un semnal de alarmă atât pentru autorități cât și pentru participanții la trafic. Este nevoie de mai multă responsabilitate. Asta am încercat să spun prin acțiunea mea atât oamenilor la fel ca mine, autorităților și copiilor mei. Am doi copii care m-au susținut, au alergat alături de mine atât cât au putut și cărora încerc să le dau un exemplu, Am ales să alerg pentru că sunt maratonist, alerg de mulți ani de zile pentru diferite cauze. A fost o provocare extrem de mare pentru mine, nu am mai depus niciodată atât efort fizic. Acum pot spune că mi-am depășit orice barieră”, spune Cosmin Răileanu, antreprenor.

Acel moment când îți pasă

Startul s-a dat la Catedrala din Bacău unde s-au mai alăturat și alte persoane. Printre ele, și Mihai Nistor, fost membru al echipei de fotbal pentru nevăzători, care a alergat cot la cot împreună cu Cosmin Răileanu. 

„Locuiesc la jumătatea Drumului European 85 și am fost martor la foarte multe accidente; este drumul pe care îl parcurg cel mai des și mă gândesc cu groază când plec pe acest drum că am mai multe șanse sa nu ajung la destinație și mă gândesc la copiii mei, care vor deveni șoferi, mai ales că am observat că foarte mulți tineri sunt victimele acestei șosele după ce iau permisul. Până ce vom ajunge să circulăm pe autostrăzi, trebuie să găsim alte soluții.  Separatoarele de benzi, acolo unde au fost deja montate, au salvat viețile multor persoane.” spune Cosmin Răileanu.

get 1

Pe primul loc în UE la numărul victimelor 

România este pe primul loc în UE la numărul de accidente mortale: 93 la un milion de persoane, în timp ce media europeană este de 44 decedați în accidente rutiere la un milion de locuitori. La nivel european, se vorbește despre reducerea la jumătate a acestor statistici, până în 2030.

 „Cu toții spunem că vrem autostrăzi însă prea puțini vorbim despre prevenție. Este extrem de important pentru noi, pentru copiii noștri, să circulam cu prudență și să scăpăm de acest loc rușinos pe care îl ocupăm în statisticile europene. Consider că parapetele de siguranță este una dintre soluțiile salvatoare pentru acest drum în care au pierit deja prea mulți oameni, până când vom putea circula pe autostrăzi”, adaugă Cosmin Răileanu, antreprenor.

Nu ne oprim aici

Acțiunile noastre vor continua și în viitor. Lucrăm intens la o serie de materiale educative și un curs pentru prevenție și conduită corectă la volan. Mai mult decât atat, vom organiza și o petiție pentru a determina autoritățile să fie mai responsabile și să monteze separatoare de sens macar pe porțiunile cele mai periculoase de pe E85.

Susținere necondiționată din partea oamenilor

Mai mult decât atât, oamenii au fost receptivi la această inițiativă. Aproximativ 120 de persoane din diferite colțuri ale țării au alergat pentru aceeași cauză înscriindu-se în aplicația Strava și prin formularul pus la dispoziție. Mai jos, regasiti o mica parte din comentariile celor care s-au alăturat cauzei noastre.

„Mă alătur cauzei pentru că de fiecare dată când merg pe E85 stau cu frica să ajung cu bine la destinație. Nu demult am avut și un accident, așadar fac asta pentru a-l susține si pe Cosmin.”, spune Alina Nedelcu care a alergat 50 de km.

„Sofatul este una din pasiunile mele și știu cât de importantă este siguranța în trafic, așadar nu pot sa nu mă alătur unei astfel de inițiative atât de importantă pentru noi toți, să ajungem în siguranță acasă alături de familiile noastre.Mă bucur nespus de inițiativa lui Cosmin și este o onoare să mă alătur acestei frumoase experiențe!”, declară Marius Nedelcu.

3 1

4

1 1

2 1

În atenția publică

Acțiunea noastră a ajuns în vizorul presei și al publicului. Foarte multe publicații și televizuni ne-au preluat și distribuit. Una dintre acestea este și ProTV. Puteti urmari aici materialul realizat de acestia.

Puteți vedea mai multe fotografii, filmări și interviuri în  link-urile de mai jos:

https://s.go.ro/wo2v8r17

https://s.go.ro/t6z2gko0

https://s.go.ro/l231t795

https://s.go.ro/h1qr1f56